Letecká doprava

Výstražný štrajk personálu Lufthansy ochromil leteckú spoločnosť

Zamestnanci nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa začali dnes ohlásený 24-hodinový výstražný štrajk.

Pozemný personál aerolínií vstúpil doň na stuttgartskom letisku okolo štvrtej hodiny. Predák odborového zväzu ver.di Bernd Köstler DPA uviedol, že ľudia na letisku nie sú na svojich miestach. Protest proti neochote vedenia zvýšiť tarifné platy zamestnancom o 5,2 % a dať záruky 33.000 pracovníkom na zachovanie ich pracovných miest začali však už pred Stuttgarčanmi pracovníci divízie Lufthansa Technik.
      
Personál Lufthansy na ostatných nemeckých letiskách vstúpil do štrajku o piatej hodine. Neskôr hovorkyňa odborového zväzu Martina Sönnichsenová uviedla, že štrajk sa začal všade nástupom prvej zmeny. Spoločnosť z 1720 plánovaných letov na dnes uskutoční najviac 32. Z nich väčšinou pôjde o diaľkové lety. Cestujúci na vnútronemeckých a európskych linkách budú mať veľké problémy. Pokiaľ sa rozhodnú letieť, budú sa musieť pripraviť na dlhé čakanie. Terminály na nemeckých letiskách sú však takmer prázdne.

Cestujúci boli o štrajku včas informovaní a na situáciu sa pripravili. Lufthansa zabezpečila cestujúcim, ktorí mali včas zakúpené letenky, miesta v rýchlikoch. Železnica v prípade potreby vypraví aj mimoriadne spoje. V Lufthansa štrajkujú zamestnanci tento rok už druhýkrát. Pred mesiacom sa uskutočnil kratší výstražný štrajk, ktorý viedol k zrušeniu 700 letov spoločnosti. Ďalšie rokovanie predstaviteľov aerolínií a odborového zväzu sa má konať 29. a 30. apríla.

Pre štrajk v nemeckej Lufthanse zrušili spoje do a z Budapešti
Pre štrajk bolo zrušených celkovo 13 leteckých spojov smerujúcich z nemeckých miest do Budapešti a 13 spojov z Budapešti späť do týchto miest. Ako informovala tlačová agentúra MTI, nízkonákladovú dcérsku spoločnosť Lufthansy, Germanwings, sa jednodňový štrajk pozemného personálu nedotkol.
 

Prečítajte si aj

Back to top button