Letecká doprava

Talianske aerolínie Alitalia získali od akcionárov len 173 mil. eur

Talianska letecká spoločnosť Alitalia získala od svojich akcionárov z pôvodne očakávaných 300 miliónov eur len niečo viac ako polovicu.

Dodala však, že zvyšnú sumu by si chcela zabezpečiť od štátnej poštovej spoločnosti a iných investorov. Informovala o tom agentúra Reuters. Finančná hotovosť, ktorá je súčasťou širšieho záchranného balíka v hodnote 500 miliónov eur, má slúžiť na to, aby Alitalia získala určitý čas na nájdenie strategického investora, ktorý by jej pomohol udržať sa nad vodou.
      
Alitalia oznámila, že do stanoveného termínu (posledný deň bol 27. november) kúpili jej akcionári nové akcie len za 173 miliónov eur. Zvyšné neupísané akcie chce predať v druhej fáze. V rámci nej by Alitalii mala pomôcť štátna poštová spoločnosť Poste Italiane. Tú získala na pomoc leteckej spoločnosti talianska vláda, pričom poštová spoločnosť je pripravená poskytnúť aerolíniám 75 miliónov eur. Alitalia verí, že ostatné financie sa jej podarí získať od iných investorov.
      
Najviac sa čakalo na rozhodnutie kľúčového akcionára, ktorým je letecká spoločnosť Air France-KLM. Tá kontroluje v Alitalii 25-% podiel. Air France-KLM však do akcií Alitalie neinvestovala. Ako uviedla, nový biznis plán aerolínií, ktorý počíta s výrazným znižovaním nákladov, nie je dostatočný na to, aby zachránil taliansku spoločnosť bez odpísania časti dlhu zo strany veriteľov.
      
Práve rozhodnutie Air France-KLM nepridať sa k záchrane Alitalie zvýšilo obavy o budúcnosť talianskych aerolínií. Francúzsko-holandský prepravca bol doteraz považovaný za ideálneho akcionára, ktorý by Alitalii mohol pomôcť. Podľa niektorých analytikov by Air France-KLM mohla ešte prejaviť záujem o Alitaliu, napríklad prostredníctvom ponuky na prevzatie na budúci rok, ale len vtedy, ak sa Alitalii podarí znížiť časť svojho dlhu.
 

Prečítajte si aj

Back to top button