Letecká doprava

Austrálska vláda schválila výstavbu druhého letiska v Sydney

Austrálska metropola Sydney bude mať druhé letisko.

Austrálsky kabinet dal zelenú plánom na výstavbu letiska v Badgerys Creek približne 50 kilometrov na západ od centra Sydney. Rozhodnutie o výstavbe malo prísť už dávno, komentoval schválenie premiér Tony Abbott. Dodal, že vláda ho príliš dlho odsúvala. 
 
Náklady na výstavbu sa odhadujú na 2,4 miliardy amerických dolárov. Plánovacie práce sa podľa Abbotta začnú okamžite, samotná výstavba by mala začať v roku 2016. Prvé plány na výstavbu letiska pochádzajú z roku 1946. Naposledy sa odložili v roku 1992. Letisko by malo byť hotové v roku 2025. Podľa Abbotta vytvorí 60.000 pracovných miest.
 
Pri výstavbe sa analyzovalo až 20 potenciálnych miest. Premiér Abbott chce, aby letisko prijímalo lety nepretržite. Súčasné letisko Kingsford Smith Airport, nachádzajúce sa 8 km od mesta, nepríjma lety medzi 23:00 a 06:00. Túto myšlienku s radosťou privítal austrálsky národný dopravca Qantas. Generálny riaditeľ spoločnosti Alan Joyce vyhlásil, že „Sydney je kľúčovou bránou pre leteckú dopravu do a z Austrálie a výhody dvoch letísk budú celonárodné.“
 

Prečítajte si aj

Back to top button