Letecká doprava

Piloti Lufthansy budú vo Frankfurte štrajkovať

Piloti nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa budú v utorok (30.9.) štrajkovať, pretože rozhovory o programe predčasného odchodu do dôchodku opäť stroskotali.

Diaľkové lety z Frankfurtu nad Mohanom budú preto od 08.00 h do 23.00 h SELČ zrušené. Napísala o tom dnes agentúra Reuters. Odborový zväz Vereinigung Cockpit (VC) včera oznámil, že z Frankfurtu nebudú štartovať stroje Airbus A380, A330 a A340 a Boeing B747. Hovorca odborov uviedol, že štrajk postihne 70 až 80 letov.
      
Spoločnosť Lufthansa zatiaľ správu o štrajku nekomentovala. Odbory VC v posledných týždňoch uskutočnili už tri štrajky. Chcú, aby Lufthansa zachovala program, ktorý umožňuje pilotom predčasný odchod do dôchodku vo veku 55 rokov a zároveň poberanie 60 percent platu, až kým im nezačnú vyplácať dávky riadného dôchodku.
      
Lufthansa tvrdí, že program už nie je nutný vzhľadom na predlžujúcu sa dĺžku života a nedávne rozhodnutie súdu, ktoré znamená, že piloti teraz môžu pracovať až do veku 65 rokov. Piloti francúzskych aerolínií Air France v nedeľu odvolali dvojtýždňový štrajk, ktorý stál leteckú spoločnosť vyše 280 miliónov eur – a to napriek stále trvajúcej patovej situácii medzi odbormi a manažérmi ohľadne rozvoja nízkonákladových aktivít firmy.
 

Prečítajte si aj

Back to top button