Letecká doprava

Z popradského letiska sa opäť lieta do Londýna

Štyrikrát do týždňa bude spod Tatier lietať pravidelná letecká linka do Veľkej Británie.

Včera podvečer pristálo na popradskom letisku lietadlo z Londýna už po druhý raz. Prvých pasažierov tam priviezli v nedeľu (26. 10.). „Znovuoživenie pravidelného letecké spojenia do Londýna predstavuje pre našich cestujúcich nové možnosti dostupnosti nielen z hľadiska priameho spojenia s Londýnom, ale vytvára ďalší priestor na prepojenie ďalších destinácií,“ konštatovala riaditeľka Letiska Poprad-Tatry, a. s., Ivana Herkeľová.
      
Podľa nej má linka mimoriadny význam ako z regionálneho, tak aj z celoslovenského hľadiska v oblasti turizmu či vytvárania nových podnikateľských príležitostí a športových i kultúrnych aktivít. Táto letecká linka patrila už v minulosti k najúspešnejším leteckým spojeniam z Popradu. Využívali ju jednak dovolenkári z Veľkej Británie, ale aj domáci Slováci, ktorí cestovali prevažne za prácou. 
      
Nová linka lieta z londýnskeho Lutonu do Popradu štyrikrát do týždňa, a to v utorok, štvrtok, sobotu a nedeľu. Popradské letisko má zmluvu s prepravcom, ktorým je nízkonákladová letecká spoločnosť Wizzair, podpísanú na päť rokov. Garancia linky bez ohľadu na jej rentabilitu je však minimálne rok. „Ťažko odhadovať počet prepravených pasažierov za ten rok, keď to však bude pokračovať ako doteraz, budeme spokojní. V nedeľu i dnes sme mali lietadlá takmer plné,“ uviedla Herkeľová. Cestujúcich bude na trase Poprad – Londýn prevážať lietadlo typu Airbus 320 s kapacitou 180 ľudí.
     
Linku finančne podporili Oblastné organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry a Región Liptov. „Zrealizujeme aj marketingové kampane na zviditeľnenie linky. Veríme jej, lebo vďaka nej máme obrovskú konkurenčnú výhodu voči iným destináciám. V našich podmienkach budú cestujúci z letiska v najbližšom hoteli štvorhviezdičkovej kategórie do piatich a v lyžiarskom stredisku do 20 minút autom,“ zdôraznila výkonná riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.
      
Pozitívne vníma spustenie staronovej linky aj Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR). Podľa jej riaditeľky Marty Kučerovej má britský trh pre slovenský cestovný ruch veľký potenciál. „Sme presvedčení, že priama letecká linka bude dobrou inšpiráciou pre Britov, aby si prišli užiť dovolenku na Slovensko,“ konštatovala Kučerová. Linka má potenciál najmä z pohľadu zimného cestovného ruchu, cestujúcich by však mala osloviť celoročne. 
      
Okrem tejto linky spustia v zime na popradskom letisku aj nové pravidelné spojenie do lotyšskej Rigy a očakávajú aj charterové lety z Ruska a Ukrajiny. „Je ťažko odhadnúť, koľko pasažierov prepravíme z hľadiska charterových zimných letov, keďže tá situácia na Ukrajine je veľmi vážna. Avšak z hľadiska našich avizovaných letov by tá situácia nemala byť veľmi dramatická,“ uzavrela Herkeľová.
 
V nadväznosti na novú leteckú linku bude na letisko jazdiť MHD
Na popradské letisko môže verejnosť cestovať mestskou hromadnou dopravou (MHD). „Mesto Poprad v spolupráci so Slovenskou autobusovou dopravou Poprad v nadväznosti na zriadenie pravidelnej leteckej linky z Popradu do Londýna, pripravilo spoj, ktorý bude premávať vždy v utorok, štvrtok, sobotu a v nedeľu medzi autobusovou stanicou a letiskom,“ informoval hovorca mesta Marián Galajda.
      
V praxi pôjde o predĺženie spojov č.31 a č.39 na linke č.1. Odchod autobusu z nástupišťa MHD na autobusovej stanici bude vždy o 16.10 h, v opačnom smere z letiska Poprad – Tatry bude autobus odchádzať o 18.20 h. Autobusové spojenie v takejto podobe bude samospráva testovať do konca roka. Následne rozhodne vedenie mesta o ďalšom posilnení alebo iných efektívnych úpravách.
      
Mesto Poprad začalo krátko po oznámení zriadenia leteckého spojenia Popradu s Londýnom rokovať aj s Vyšším územným celkom Prešov o predĺžení niektorých spojov z okolitých miest, ktoré by tak namiesto autobusovej stanice začínali a končili svoju cestu do Popradu práve na letisku. „Táto alternatíva dopravy cestujúcej verejnosti z letiska je naďalej v štádiu riešenia,“ uzavrel Galajda.
 

Prečítajte si aj

Back to top button