Letecká doprava

Airbus odovzdá prvý A350 zákazníkovi 22. decembra

Odovzdanie prvého civilného dopravného lietadla modelu A350, ktoré bolo naplánované pre spoločnosť Qatar Airways na sobotu 13. decembra, sa odkladá na 22. decembra.

Agentúra DPA sa odvoláva na informáciu hovorcu výrobcu. Na novom termíne sa dohodli šéf leteckej divízie Airbusu Fabrice Brégier, šéf katarských aerolínií Akbar Baker a šéf správnej rady Rolls-Royce John Rishton. Britská firma dodáva na A350 motory. Odovzdanie prvého A350 bolo najprv odložené na neurčito bez udania dôvodov.
 
Portál The Wall Street Journal začiatkom týždňa však uviedol, že o odklad požiadali Qatar Airways, ktoré chcú, aby stroj absolvoval ešte niekoľko skúšobných testov. Prevzatie prvého stroja tohto modelu sa stáva nositeľom nádeje Airbusu, že dodá na trh stroj, ktorým sa európsky výrobca vyrovná konkurenčnému Dreamlineru Boeingu 787. 
      
Qatar Airways plánuje nasadiť A350 na linky spoločnosti v polovici januára. Bude obsluhovať trať medzi hlavným mestom Kataru, Dauhou a nemeckým Frankfurtom nad Mohanom. A350-900, ako sa nové lietadlo oficiálne označuje, dopraví až 315 cestujúcich na vzdialenosť 14.500 km. Spotreba paliva tohto stroja v porovnaní s bežnými lietadlami by mala byť na rovnakú vzdialenosť nižšia o 25 %. Koncom novembra evidoval Airbus objednávky od leteckých spoločností na 778 A350.
 

Prečítajte si aj

Back to top button