Letecká doprava

Let AirAsia so 162 ľuďmi na palube zmizol nad Jávskym morom

Let QZ8501 aerolínii AirAsia letel z mesta Surabaya do Singapuru.

Indonézski letoví dispečeri stratili spojenie s lietadlom v nedeľu skoro ráno. Na palube sa nachádzalo 162 osôb, 7 z nich boli členovia posádky. Ide o druhé zmiznutie lietadla v juhovýchodnej Ázii v priebehu roka. Počas noci je pátracia akcia pozastavená, podľa Indonézskeho ministerstva dopravy ale pátracie lode zostanú na mori a budú mať zapnuté svetlá. 
 
Krátko pred tým, ako prišlo k strate spojenia s lietadlom, jeden z pilotov požiadal o povolenie letieť vo vyššej nadmorskej výške, kvôli zlému počasiu. Lietadlo sa v čase zmiznutia nachádzalo nad Jávskym morom, medzi ostrovmi Belitung a Borneo, približne vo výške 38 000 stôp. „Lietadlo stratilo spojenie o 06:17 miestneho času,“ povedal Djoko Murdjatmojo z Indonézskeho ministerstva dopravy. Zo 162 osôb na palube Airbusu A320-200 bolo 155 z Indonézie, 3 z Južnej Kórei, jedna osoba bola z Veľkej Británie, jedna z Francúzska, jedna z Malajzie a jedna zo Singapuru. Medzi obeťami je 17 detí.
 
Na letisku v meste Surabaya sa zhromaždili príbuzní obetí aj ľudia, ktorí sa modlia za obete nešťastia. „Ďakujeme za všetky vaše myšlienky a motlitby,“ napísal šéf AirAsia Tony Fernandes na sociálnu sieť Twitter. Dodal, že toto je jeho najväčšia nočná mora. Keď sa zistilo, že lietadlo zmizlo, aerolínie zmenili svoje logo na internetovej stránke a sociálnych sieťach z typickej červenej na sivú. Za obete sa podľa Vatikánskeho rádia modlí aj pápež František.
 
Aj aerolínie potvrdili, že let 8501 žiadal o odchýlku z plánovanej trasy. Dôvodom malo byť zlé počasie v oblasti. Podľa stránok, ktoré sledujú letové trasy lietadiel, viedla takmer celá trasa zmiznutého letu ponad more. Malajzijská vláda nasadila do pátracej akcie 3 plavidlá a 3 lietadlá, aby pomohla Indonézkskym úradom pri hľadaní. Pomoc ponúkli aj Singapur, Austrália a India. 

AirAsia sú malajzijské nízkonákladové aerolínie, v regióne veľmi známe vďaka nízkym cenám. Lietajú do takmer stovky destinácii, majú pobočky v niekoľkých ázijských krajinách. Stratený let bol prevádzkovaný indonézskou pobočkou AirAsia, v ktorej mjú aerolínie 48,9% podiel. AirAsia majú povesť veľmi spoľahlivých aerolínii. Kapitán zmiznutého letu mal podľa aerolínii nalietaných 6 100 letových hodín, prvý dôstojník (občan Francúzska) 2 275 letových hodín. Posledná plánovaná údržba sa na lietadle vykonala 16 novembra. 
Podľa spoločnosti Airbus malo lietadlo na konte približne 23 000 letových hodín a absolvovalo 13 600 letov.
 
Nešťastie pripomína zmiznutie letu 370 aerolínii Malaysia Airlines, ktoré sa z radarov stratilo 8. marca 2014. Vtedy sa na palube Boeingu 777-200ER nachádzalo 239 ľudí. Jeho trosky sa dodnes nenašli, avśak predpokladá sa, že lietadlo sa zrútilo v južnej časti Indického oceánu. Oblasť, kde zmizol let AirAsia je však rušnou leteckou trasou, a je tu oveľa vyššie pokrytie radarmi, preto sa neočakávajú pri pátraní také ťažkosti, ako počas pátrania po troskách letu MH370.
 

Prečítajte si aj

Back to top button