Letecká doprava

Manažér berlínskeho letiska podozrivý z brania úplatkov

Nemecké úrady vyšetrujú bývalého manažéra berlínskeho letiska a štyroch bývalých zamestnancov spoločnosti Imtech z úplatkárstva.

Sumy mali dosiahnuť niekoľko miliónov eur. Informoval o tom portál Spiegel Online. Všetko sa začalo v novembri 2012, keď test protipožiarnych zariadení na novom termináli ukázal, že systém je nielen nefunkčný, ale nevyhovuje ani technickým požiadavkám. Prevádzkovateľ letiska sa dostal pod tlak hlavných akcionárov – štátu a spolkových krajín Berlín a Brandenbursko. Tí chceli konečne vidieť pokrok pri modernizácii letiska, ktorá mala byť ukončená v októbri 2013.
      
Kľúčovú úlohu zohrala spoločnosť Imtech, ktorá sa mala postarať práve o protipožiarny systém. Imtech koncom roka 2012 vyrukoval s požiadavkou na viac peňazí, v opačnom prípade zastaví prácu. Vedenie letiska sa napokon dohodlo s Imtechom na predčasnom vyplatení sumy 25 miliónov eur, hoci letisko nepreverilo, či firma má vôbec na tieto peniaze nárok. Dozorná rada platbu urýchlene schválila a Imtech bol začiatkom decembra o 25 miliónov eur bohatší.
      
Štátna prokuratúra teraz prešetruje, či bývalí manažéri Imtechu tomuto „nebyrokratickému“ prístupu letiska nepomohli úplatkom. Podľa výpovede jedného z predstaviteľov Imtechu išlo celkovo o dva milióny eur, z ktorých 200.000 eur bolo bývalému manažérovi letiska vyplatených okamžite.
      
Zďaleka však nejde o jediný prípad korupcie na berlínskom letisku. Vlani sa do podozrenia z korupcie dostal bývalý technický riaditeľ, ktorý požadoval 350.000 eur za pridelenie kontraktu. Peniaze sa mali prezentovať ako platba za poradenstvo. Exmanažér sa napokon s prokuratúrou dohodol na jednoročnom podmienečnom treste a pokute vo výške 200.000 eur.
 

Prečítajte si aj

Back to top button