Letecká doprava

Ryanair začne od jesene lietať na španielske „letisko duchov“

Írske nízkonákladové aerolínie Ryanair dnes oznámili, že od septembra 2015 začnú lietať z nového španielskeho letiska Castellon do Británie.

Budú to prvé pravidelné komerčné lety zo zatiaľ málo využívaného „letiska duchov“, ktoré bolo otvorené v roku 2011. Informovala o tom agentúra Reuters. Výstavba letiska Castellon na pobreží Stredozemného mora zhruba 70 kilometrov severne od Valencie začala ešte počas najväčšieho rozmachu stavebného sektora v Španielsku, ktoré bolo celú dekádu motorom rastu jeho ekonomiky.
 
Ale globálna finančná a následne hospodárska kríza v roku 2008 zrazili stavebný sektor i celú španielsku ekonomiku na kolená. Nesplácané hypotéky a úvery prinútili vládu v Madride, aby v decembri 2012 požiadala Európsku úniu o záchranný úver pre banky v krajine. Náklady na výstavbu letiska dosiahli 150 miliónov eur a bol to obľúbený projekt politika Ľudovej strany Carlosa Fabra, ktorý si teraz odpykáva vo väzení trest za daňové podvody. Stal sa tiež symbolom neuvážených výdavkov regionálnych vlád na „grandiózne“ projekty.
      
Ryanair začne už v piatok 13. marca na svojej webovej stránke predávať letenky na nové linky do Castellonu. Aerolínie chcú prepraviť z londýnskeho letiska Stanstead a z letiska Bristol do Castellonu ročne 60.000 ľudí. Castellon sa tak stane v poradí už 24. letiskom v Španielsku, ktoré má vo svojej ponuke Ryanair. Vlani írske aerolínie prepravili do a zo Španielska takmer 32 miliónov cestujúcich, najviac zo všetkých leteckých spoločností.
      
Írska spoločnosť je v Európe známa nízkymi nákladmi a vďaka tomu aj nízkymi cenami leteniek. Vyberá si totiž letiská s čo najnižšími poplatkami. Väčšinou sú to menšie lokálne letiská, ktorým Ryanair prináša vítaný nárast počtu pasažierov ako napríklad milánske letisko Bergamo. Radnica v meste Castellone dúfa, že Ryanair jej pomôže zvýšiť príjmy z cestovného ruchu na stredomorskom pobreží severne od Valencie. Turistický priemysel sa podieľa zhruba 10 % na výkone celej španielskej ekonomiky.
 

Prečítajte si aj

Back to top button