Letecká doprava

Austrian Airlines ruší v júli a auguste 300 letov do východnej Európy

Letecká spoločnosť Austrian Airlines (AUA) vyčiarkla zo svojho letového poriadku v júli a auguste 300 z celkového počtu 23 000 letov.

APA informuje, že ide o spoje do krajín východnej Európy. Tým dcéra nemeckej Lufthansy reaguje na nedostatok pilotov. Neplánované rušenie spojov pre nedostatok leteckého personálu, ku ktorému dochádzalo v poslednom období čoraz častejšie, sa má týmto stať minulosťou. „Je pre mňa lepšie, aby 99 % programu zostalo istých, než mať 100-% letový program neistý,“ povedal šéf AUA Kay Kratky. 
 
Riaditeľ doplnil, že AUA zaostáva v preškoľovaní pilotov. Na jednej strane musí polovicu z tisícky svojich pilotov v rámci kariérneho plánovania preškoliť do dvoch rokov. Na druhej strane sa priebežne priberajú noví piloti. Aerolínie ich už prijali 100 a 70 ďalších prejde kurzami ešte do konca tohto roku. Školiace stredisko však nemá takú kapacitu, aby zvládlo jedných i druhých. Kratky informoval, že by sa situácia s nedostatkom letcov mala zmierniť na jeseň alebo pred koncom roka.
 
 AUA zrušila krátke lety do východnej Európy. Nezanikne ani jedna linka, len sa na nich zníži počet letov. AUA bude konkrétne menej lietať denne do Sofie, Bukurešti, Prahy, Košíc a Sibuia. K rušeniu letov dôjde od soboty (2.7.). Cestujúci dostanú ponuku na iný spoj. Bezplatne ju budú môcť odmietnuť.
 
Počet spojov v letných mesiacoch však môžu znížiť aj technické poruchy či vrtochy počasia. Kratky, ktorý vedie AUA desať mesiacov, nechcel špekulovať o chybách bývalého manažmentu. Má určité porozumenie, prečo k nim došlo. Vo fáze, „keď bol konkurz (AUA) takmer realitou“ a otázka znela, či „bude podnik v budúcnosti existovať“ boli iné priority, než sa starať o stabilne zabezpečenú prevádzku.

Prečítajte si aj

Back to top button