Letecká doprava

Tržby aj zisk Ryanairu v uplynulom roku vzrástli

Írske nízkonákladové aerolínie Ryanair zaznamenali v uplynulom obchodnom roku 2016/2017 nárast čistého zisku o 6 %.

Hospodárske výsledky aerolínií pritom ovplyvnili teroristické útoky v Európe aj referendum o odchode Británie z Európskej únie. Vedenie aerolínií očakáva nárast zisku aj v tomto obchodnom roku 2017/18. Naznačuje to priaznivý vývoj rezervácií leteniek.
 
Najväčšia nízkonákladová letecká spoločnosť v Európe dnes uviedla, že jej čistý zisk sa za 12 mesiacov do konca marca 2017 zvýšil o 6 % na 1,32 miliardy eur.
 
Tržby spoločnosti v uplynulom roku vzrástli o 2 % na 6,65 miliardy eur a počet cestujúcich sa zvýšil o 13 % na 120 miliónov pasažierov.
 
Aerolínie zároveň spustili spätný nákup svojich akcií a do konca októbra 2017 chcú získať akcie za 600 miliónov eur.
 
V tomto finančnom roku očakáva Ryanair nárast zisku na 1,4 -  1,45 miliardy eur a zvýšenie počtu pasažierov na 130 miliónov osôb. Naznačuje to vývoj rezervácií leteniek v 1. polroku (obdobie apríl- september 2017), ich počet je totiž vyšší ak vlani.
 
Oslabenie britskej libry má však negatívny vplyv na rast príjmov z tohto trhu, keďže znižuje ceny leteniek o 5 až 7 %. Ryanair pritom generuje vyše 25 % tržieb v librách.
 
Írske aerolínie však pokračujú v „agresívnej expanzii“ a okrem rozširovania flotily a plánoch na nové linky v Európe začali s predajom leteniek španielskej spoločnosti Air Europa na dlhé lety. Okrem toho rokujú s nórskou spoločnosťou Norwegian Air Shuttle ASA a  aerolíniami Aer Lingus o prípojoch na ich transatlantické a ďalšie dlhé lety.

Prečítajte si aj

Back to top button