Logistika a skladovanie

Ako funguje logistika drahých nápojov ako sú koňak či šampanské?

Priemyselný sektor s vínom a destilátmi potrebuje logistické riešenia na mieru. Zo svojich pobočiek v Norimbergu v Nemecku a Hörschingu v Rakúsku DACHSER zásobuje retaily, reštaurácie a eventy prémiovými produktami značky Moët Hennessy. Spoločnosť tiež poskytuje komplexnú ponuku služieb s pridanou hodnotou pre všetky aspekty obchodu s vínom a destilátmi.

Šampanské je niečo špeciálne − aj čo sa týka doručovania. Mníchovský vyhlásený klub P1 sídli v zadnej časti múzea umenia Haus der Kunst a každý týždeň tu cez barový pult zmenia svojho majiteľa tucty fliaš šampanského. Napriek tomu ale zásobovanie kamiónom nie je možné. „Nie je tu nakladacia rampa, takže šampanské dodávame menšími vozidlami,“ vysvetľuje Stefan Kaufer, Key Account Manager, DACHSER Food Logistics. Dodávky do Hotela Adlon, na jednu z najprestížnejších adries v Berlíne, čelia podobnej výzve. Pred prvé uzamykateľné dvere na úrovni ulice, obvyklé miesto odovzdávania zásielok, ale prepravca hodnotný tovar postaviť nemôže. „Namiesto toho naložíme fľaše na vysokozdvižný vozík, dovezieme ich do podzemnej garáže a odtiaľ do skladu,“ vysvetľuje Stefan Kaufer.

Logistické riešenia z jedného zdroja

Každý rok prepraví DACHSER pre Moët Hennessy Germany takmer 30 000 paliet takých značiek, ako sú Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Dom Pérignon, či koňak Hennessy z okolia mesta Reims vo Francúzsku do Norimbergu. Tu v centrálnom sklade pre Nemecko zaberajú výberové značky alkoholu 6 000 paletových miest. Pre distribúciu v Rakúsku má DACHSER k dispozícii ďalších 1 500 paletových miest v Hörschingu v blízkosti Linzu. DACHSER pobočky dodávajú tieto výrobky nielen do hotelov a reštaurácií, ale aj cateringovým spoločnostiam, lodiarskym a retailovým spoločnostiam. Avíza o dodaní a objednávky sú poskytované prostredníctvom rozhrania EDI a spracovávané elektronicky po celý čas cesty zásielky až po jej dodanie.

„Z vinice až do regálu − to je naše motto. Ako spoločnosť poskytujúca komplexné riešenia ponúkame široké portfólio služieb pre segment obchodu s vínom a destilátmi.“

Alfred Miller, Managing Director DACHSER Food Logistics

„Už niekoľko rokov náš biznis v oblasti logistiky pre víno a destiláty neustále rozširujeme. Naprieč celou sieťou DACHSER dnes pre tento priemysel používame cca 10 percent všetkých našich paletových miest na celom svete,“ vysvetľuje Alfred Miller, Managing Director DACHSER Food Logistics. „To zahŕňa prepravné riešenia po celom svete prostredníctvom našej silnej európskej logistickej siete pozemných prepráv a leteckých, námorných prepráv a komplexných a integrovaných skladových riešení, skladov v Európe špeciálne prispôsobených pre skladovanie alkoholických výrobkov a ďalších logistických služieb. Tie zahŕňajú aj výstavbu predajných displejov, celé spektrum baliacich služieb a služieb určených pre miesto predaja, a to vrátane spracovania spotrebnej dane.“

Preto navyše okrem služby vychystávanie pre retailové spoločnosti vyčlenila norimberská pobočka DACHSER veľa priestoru pre dokončovacie operácie pre špeciálne darčekové zásielky. S hodnotou dosahujúcou štvorciferné číslo za jednu fľašu je potrebné, aby bol každý, kto s takým tovarom manipuluje, obzvlášť opatrný a dodržiaval špeciálne preventívne bezpečnostné opatrenia. „Starostlivosť pri manipulácii s našimi výrobkami spoločne s flexibilitou pre najrôznejšie špeciálne kampane, ktoré realizujeme, to sú naše kľúčové požiadavky, ktoré musí logistický partner spĺňať,“ hovorí Piotr Majchrzak, CFO spoločnosti Moët Hennessy Germany. Zamestnanci nosia látkové rukavice, aby mohli zabaliť darčeky pre špeciálne príležitosti. „Pracovníci v sklade kontrolujú, či je na fľaši správne nalepená vineta a či je balenie úplne bez akejkoľvek chyby,“ vysvetľuje Michael Scheid, General Manager, DACHSER Food Logistics v Norimbergu. Ak je všetko prekontrolované bez tej najmenšej chyby, darčeková sada je opatrená správou podľa priania zákazníka alebo blahoželaním a odoslaná balíkovou službou.

Hodnota jednej fľaše dosahuje niekedy až štvorciferné číslo, preto je potrebné, aby bol každý pracovník, ktorý s takýmto tovarom manipuluje obzvlášť opatrný a dodržiaval špeciálne preventívne bezpečnostné opatrenia (FOTO: DACHSER)

Z Plesu v opere až po Oktoberfest

Okrem individuálneho darčekového balenia prepravuje DACHSER v rámci svojich služieb s pridanou hodnotou najrôznejšie druhy nadmerných displejov. V roku 2019 spoločnosť prepravila do retailových outletov okolo 5 800 displejov plus propagačné materiály. A môže sa jednať, rovnako ako v poslednej dobe, aj napríklad o model skútra Vespa či o rikšu, ktoré sa pre propagáciu používajú v predajniach s potravinami v reťazcoch Metro a Edeka. Moët Hennessy Germany sa tiež zúčastní mnohých prominentných podujatí, okrem iného napríklad drážďanského Plesu v Opere, galerijnej akcie Gallery Weekend Berlin a mníchovského pivného festivalu Oktoberfest.

Na takéto akcie posiela sklad DACHSER v Norimbergu spoločne s fľašami aj poháre, nádoby na ľad, vlajočky a displeje. „Na poháre sme nakúpili priemyselnú umývačku riadu,“ vysvetľuje Michael Scheid, pretože podnosy s použitými pohármi sa po akciách vracajú späť do Norimbergu. Všetky sa umyjú, poškodené sa vyradia a tie ostatné sa opäť zaskladnia, aby boli pripravené pre ďalšiu príležitosť. Pre sviatočné príležitosti ponúka DACHSER aj ďalšiu službu: na pobočke v Hörschingu v Rakúsku sú priamo v sklade na fľaše vygravírované motívy na želanie zákazníka. Laserový gravírovací stroj môže na kontajnery pre tieto vysoko kvalitné nápoje vyryť meno či gratuláciu v priebehu niekoľkých minút. Takéto adresné výrobky môžu byť ponúkané napríklad hosťom veľkých športových udalostí − ako sú svetoznáme lyžiarske preteky Hahnenkamm v Kitzbühle.

Ak by sa fľaša šampanského alebo destilátu počas poskytovania služieb v DACHSERi rozbila, hrdlo fľaše spoločne s korkom a jeho drôtenou klietkou sa dá do uzatvárateľnej nádoby a všetko sa zdokumentuje. Dôvodom je spotrebná daň na šumivé vína a destiláty. Moët Hennesy preniesol na DACHSER zodpovednosť aj v tejto oblasti: všetko začína takzvaným daňovým skladom, ktorý DACHSER pre svojho zákazníka prevádzkuje. Fľaše sa dovezú z Francúzska do Nemecka − oslobodené od spotrebnej dane − a tu sa uskladnia. Daň nie je splatná do okamihu, kým sú výrobky prepravené k zákazníkovi. „Colníci v pravidelných intervaloch sklad navštevujú a kontrolujú počty hrdiel fliaš,“ vysvetľuje Stefan Kaufer. Keď dá colný úrad pokyn, Moët Hennessy je oslobodený od platenia spotrebnej dane za rozbité fľaše.

Prečítajte si aj

Back to top button