Logistika a skladovanie

Od 1. januára 2012 bude poštový trh v SR plne liberalizovaný

Od 1. januára 2012 bude trh s poštovými službami v zmysle smerníc Európskej únie a zákona o poštových službách na Slovensku plne liberalizovaný.

K uvedenému dátumu sa ruší poštová výhrada, čo znamená, že okrem Slovenskej pošty (SP) bude môcť listy a reklamné adresované zásielky do 50 gramov a tiež úradné zásielky doručovať ktorýkoľvek registrovaný poštový podnik. Informovali dnes o tom v Bratislave na stretnutí s novinármi prvý podpredseda vlády, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Figeľ a generálna riaditeľka SP Marcela Hrdá.
      
Na liberalizáciu, ako uviedli, sa SP dôsledne pripravovala a v súčasnosti je len malé percento, približne 10 %, neliberalizovaných služieb. SP bude na základe licencie do konca roku 2012 aj naďalej poskytovať univerzálnu poštovú službu, avšak podstatné je vyriešenie situácie, akým spôsobom a v akom rozsahu bude naďalej univerzálna poštová služba poskytovaná a akou formou budú hradené náklady spojené s jej poskytovaním. Zákon to vyriešil vytvorením tzv. kompenzačného fondu, ktorý v prípade výraznej straty z tejto služby prispeje na jej zníženie.
     
 Keďže čiastočne liberalizovaný európsky poštový trh ukazuje, že národným poštám, ktoré rozšírili rozsah poskytovaných služieb mimo rámec tradičných, sa podarilo udržať rast ich ekonomických výsledkov navzdory čiastočným stratám na trhu listových zásielok, ktorému sa nevyhne ani slovenský poštový trh, SP tiež pripravuje rozsiahlu modernizáciu existujúcich aj pripravovaných nových služieb. Významnú úlohou v tom hrá informatizácia, realizácia e-governementu a pod.
      
V súčasnosti SP poskytuje svoje služby prostredníctvom 1545 pôšt, 2 výmenných pôšt s vyclievacou funkciou v Bratislave a Košiciach, 3 pôšt určených na hromadné podávanie zásielok v Bratislave, Košiciach a v Žiline, 45 pôšt Partner, 75 poštových stredísk (samostatné pracoviská dodávacích pôšt, spravidla na vidieku, ktoré prijímajú a doručujú zásielky) a 5 pojazdných pôšt (pošty umiestnené v osobitne zariadenom motorovom vozidle, ktoré obsluhujú oblasti bez stacionárnych pôšt, alebo sa používajú pri príležitosti veľtrhov a kongresov).
      
SP patrí medzi najväčších zamestnávateľov v SR a v súčasnosti v nej pracuje takmer 15.000 osôb. Podľa plánu by mala pošta v tomto roku skončiť v strate 11,9 milióna eur, avšak podľa Hrdej doterajšie výsledky ukazujú, že plánovanú stratu sa podarí znížiť približne o milión eur.
 

Prečítajte si aj

Back to top button