Logistika a skladovanie

Bezpečná preprava teplotne citlivých farmaceutík od TNT

Jej cieľom je zaistiť bezpečnú prepravu teplotne citlivých biofarmaceutík, akými sú napríklad vakcíny.

So službou prináša TNT aj nový revolučný kontajner Va-Q-tainer, ktorý dokáže udržať požadovanú teplotu nákladu až po dobu 120 hodín bez zdroja elektrickej energie alebo suchého ľadu, a to aj pri extrémne rozdielnych vonkajších teplotách.

Služba PharmaSafe je navrhnutá tak, aby zvládla hlavný problém logistiky farmaceutických produktov – účasť príliš veľkého počtu subjektov (iba pre leteckú prepravu zvyčajne viac než 20), ktorá spôsobuje slabú kontrolu a viditeľnosť, poškodenia balenia a tovaru a oneskorenia v colnej deklarácii. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa do cieľovej destinácie dostane až 25% vakcín v poškodenom stave, a to práve vďaka nesprávnej preprave. Väčšina omylov nastane vtedy, keď zásielka prechádza počas prepravy od jedného subjektu k ďalšiemu. Miera poškodenia špeciálnych teplotne kontrolovaných kontajnerov dosahuje až 30%.

Cieľom PharmaSafe je zjednodušiť a zabezpečiť medzinárodný pohyb veľmi cenných, často život zachraňujúcich liečiv, ktoré vyžadujú striktnú kontrolu teploty. Pomocou tejto služby ponúka TNT Express jednotné komplexné riešenie farmaceutickým spoločnostiam. TNT kontroluje celý zásobovací reťazec, od zabezpečenia vhodného balenia až po doručenie. Používa vlastné lietadlá, vlastné depá, vlastnú prepravnú sieť, vlastných kuriérov ako aj špecialistov na colnú deklaráciu. So službou PharmaSafe prichádza zároveň v súčasnosti jeden z najlepších a najdostupnejších pasívnych kontajnerov na trhu – va-Q-tainer.

Va-Q-tainer je vysoko výkonný, nákladovo efektívny a znovu použiteľný pasívny kontajner. Je tak spoľahlivý, že poisťovacie spoločnosti sa rozhodli v niektorých prípadoch znížiť poistné o 50% pre farmaceutické firmy, ktoré ho používajú. Va-Q-tainer-y vedia udržať požadovanú vnútornú teplotu (izbovú teplotu, teplotu okolo bodu mrazu a teplotu pod bodom mrazu) až na 120 hodín bez zdroja elektrickej energie alebo suchého ľadu, a to aj pri extrémne rozdielnych vonkajších teplotách. TNT taktiež ponúka prenájom už predpripravených („nalož a použi“) va-Q-tainer-ov.

PharmaSafe poskytuje lepšie sledovanie pohybu a teploty v reálnom čase než konkurenčné služby, a to z niekoľkých dôvodov. Po prvé, počas prepravy zásielky merajú špeciálne senzory teplotu nielen vo vnútri, ale aj zvonku va-Q-tainer-a. Po druhé, teplota je meraná aj počas letov. Informácia je vysielaná nepretržite do TNT kontrolnej veže prostredníctvom GSM transpondéru (zariadenie na prenos rádiového signálu), ktorý sa môže využívať aj v TNT lietadlách. Transpondér je vypnutý len počas letu a zapne sa ihneď po pristáti. TNT tak môže zistiť, predpovedať a poopraviť akúkoľvek teplotnú odchýlku bez toho, aby zákazník musel analyzovať údaje.

Aby bola zaistená ešte lepšia kontrola počas celého dodávateľského reťazca, ponúka TNT službu PharmaSafe na tých spojeniach, ktoré pokrýva svojou vlastnou flotilou. Táto služba je dostupná medzi Európou, Stredným východom, Áziou a USA, ako aj v rámci Európy. TNT Express prevádzkuje najrozsiahlejšiu cestnú sieť v Európe, ako aj lety do viac než 70-tich svetových destinácií vrátane Šanghaja, Hongkongu, Dubaja, Moskvy a New Yorku.

„PharmaSafe je na trhu najlepším riešením, ako počas prepravy zachovať účinnosť a hodnotu farmaceutických produktov citlivých na zmenu teploty. Teší nás, že môžeme ponúkať túto novú službu neustále narastajúcemu počtu našich farmaceutických klientov,“ hovorí Gert de Gier, Global Manager Industry Solutions Healthcare. „Treba zdôrazniť, že teplotne citlivé zásielky našich klientov sa nikdy nedostanú do rúk inej spoločnosti. TNT vystupuje ako jediný kontaktný bod, keďže využíva iba svoje vlastné operácie a siete od začiatku až do konca. PharmaSafe ponúka revolučné balenie, sledovanie teploty a polohy v reálnom čase, aby čo najlepšie zabezpečila prepravu teplotne kontrolovaných farmaceutických produktov.“

PharmaSafe dopĺňa portfólio služieb TNT Express špecializovaných na zdravotný priemysel. Už vyše dve dekády TNT zabezpečuje, aby biologické vzorky, lieky, chirurgické prístroje a ďalšie život zachraňujúce prístroje prišli do svojej cieľovej destinácie rýchlo a efektívne. Medzi ďalšie TNT služby pre zdravotný priemysel patrí: Clinical Express, Hospital Express a Direct – to – Pharmacy.

Trhoví analytici očakávajú v nasledovných piatich rokoch 12% ročný rast farmaceutického leteckého carga. Tento rast má byť tlačený rastúcim globálnym dopytom po liekoch, najmä v takých rýchlo rastúcich ekonomikách akými sú India a Čína. Segment teplotne kontrolovaných leteckých nákladov, ktorého hodnota sa pohybuje niekde medzi 5,5 až 7,5 miliárd USD, rastie rýchlejšie ako akýkoľvek iný typ leteckých nákladov. 
 

Prečítajte si aj

Back to top button