Logistika a skladovanie

Amazon testuje bezpilotné lietadlá na doručovanie zásielok

Svetový internetový predajca Amazon testuje doručovanie zásielok pomocou bezpilotných lietadiel.

Túto informáciu potvrdil šéf Amazonu, Jeff Bezos. Podľa neho môže tento spôsob výrazne urýchliť doručovanie zásielok k zákazníkom. Bezpilotné lietadlá (tzv. drones) sú schopné uniesť váhu až 2,3 kg a doručiť zákazníkovi zásielku 30 minút od objednávky na webe. Kým sa to však stane realitou, môže ubehnúť aj ďalších 5 rokov. 
 
Amerciký úrad pre letectvo (FAA) musí schváliť používanie bezpilotných lietadiel na civilné účely. „Viem, že to znie ako science fiction, ale nie je,“ povedal J. Bezos pre televíziu CBS. „Môžeme uskutočňovať polhodinové dodávky a prevážať objekty, ktoré vážia do 2,3 kg, čo je 86% zásielok, ktoré doručujeme.“ Použitie Táto služba sa bude volať Prime Air, je súčasťou snahy Amazonu o vyššiu efektivitu. Bezpilotné lietadlá sú poháňané elektrickým motorom a predpokladá sa, že budú pokrývať územie v okruhu 10 míľ (cca 16,9 km). 
 
Americké úrady doteraz vydali asi 1 400 povolení na použitie bezpilotných lietadiel pre účely polície a niektorých vládnych agentúr. Ak schvália používanie bezpilotných lietadiel aj pre civilné účely, môžu byť zásielky v budúcnosti doručované tak, ako ukazuje nasledujúce video. „Jedného dňa budú zariadenia Prime Air také normálne, ako keď dnes vidíte doručovacie vozidlo na ceste,“ dodáva Jeff Bezos. 
 

 

Prečítajte si aj

Back to top button