Logistika a skladovanie

Rekordný záver roka pre slovenské sklady

Záver roka 2014 priniesol na slovenskom priemyselnom a logistickom trhu výrazne zvýšenú aktivitu pri podpisovaní nových a predĺžovaní existujúcich nájomných zmlúv.

Objem uskutočnených obchodov dosiahol rekordnú úroveň 205 000 m2 čo predstavuje dvojnásobný nárast objemu podpísaných zmlúv oproti rovnakému kvartálu minulého roka (porovnanie s Q4 2013). Medzikvartálne ide dokonca o štvornásobne väčší objem transakcií (porovnanie s Q3 2014).
 
Nové zmluvy predstavovali cca 41 000 m2, čo je približne o 23 000 m2 viac než vo 4. kvartáli 2013. Nosnú časť tvorili, podobne ako v závere minulého roka, predĺženia a renegociácie (opätovné vyjednanie nájomných podmienok) nájomných zmlúv existujúcich nájomcov.

Dopyt – Renegociácie, predĺženia a nové zmluvy
Prevažná časť obchodov sa v tomto kvartáli uskutočnila v logistických parkoch developerskej spoločnosti Prologis. Veľkou mierou prispelo predĺženie nájomných zmlúv svetového potravinového reťazca Tesco v dvoch Prologis parkoch (Galanta a Senec) o celkovej rozlohe 126 000 m2.  V skladových halách Prologisu sa ďalej renegociovalo a predĺžilo cca 16 000 m2 (Prologis Park Bratislava v Senci).
 
V rámci bratislavského regiónu sme vo štvrtom kvartáli zaznamenali renegociácie a predĺženia zmlúv existujúcich nájomcov aj v CPI parku v Lozorne (cca 13 000 m2), v Logistics Park Rača v Bratislave (cca 10 000 m2) a rovnako menších nájomcov v Senec Logistics Center v Senci.
Nové zmluvy sa podpisovali v rámci celého Slovenska.
 
Najväčšia zmluva cca 16 000 m2 sa podpísala na východnom Slovensku, kde developerská spoločnosť Immorent postaví pre spoločnosť Howe novú halu na mieru v rámci existujúceho parku Immopark Košice. Uzatvorená bola taktiež nová nájomná zmluva v Prologis parku Nové Mesto (4 300 m2) a zopár menších obchodov v rámci bratislavského, žilinského a prešovského kraja.

Ponuka – 3 nové haly, pribudlo cca 45 000 m2
Vo štvrtom kvartáli boli dokončené tri nové haly o celkovej výmere približne 45 000 m2: nová skladová hala v DNV Logistics Parku pre spoločnosť Schnellcke (16 000 m2), rovnako pribudla logistická hala v rámci Prologis Parku Bratislava (cca 26 000 m2), kde si 35% predprenajala spoločnosť Geis a v žilinskom Immoparku dokončili halu na mieru o veľkosti 2 800 m2 pre distribučnú spoločnosť DPD.
 
Na konci roka bolo na trh dodaných o cca 33% viac metrov štvorcových než vo štvrtom kvartáli minulého roka, čím sa celková plocha posunula na aktuálnu úroveň cca 1,3 mil. m2.

Martin Stratov, vedúci oddelenia priemyselných nehnuteľností JLL, hovorí: „Aj napriek nie veľmi pozitívnemu sentimentu, ktorý na prelome rokov vládne v Eurozóne, v roku 2015 očakávame vysokú aktivitu na slovenskom lízingovom a investičnom trhu s priemyselnými a logistickými nehnuteľnosťami. Na Slovensko smeruje viacero investícií od renomovaných medzinárodných spoločností, ktorých realizácia bude závisieť aj od flexibility získavania štátnych dotácií, dostatku kvalifikovanej pracovnej sily vo vybranom regióne a rovnako od dostupnosti vhodných nehnuteľností na slovenskom trhu.“

Neobsadenosť
Aktuálne sa miera neobsadenosti nachádza na úrovni 7,7%. Voľná priemyselná a logistická plocha na prenájom je rozdelená nasledovne – širšie okolie Bratislavy stále ponúka najväčší objem – necelých 80 000 m2, západné Slovensko cca 10 000 m2, východné Slovensko takmer 7 500 m2 a stredné Slovensko s najmenším podielom do 3 000 m2.
 

Prečítajte si aj

Back to top button