Logistika a skladovanie

FM Logistics skúša vozíky s palivovými článkami so spoločnosťou Toyota Material Handling

Skúšobná flotila retrakov a motorových paletových vozíkov napájaných palivovými článkami začala prevádzku v Neuville Aux Bois od marca 2015.

Od marca 2015 spoločnosť FM Logistics prevádzkuje v Neuville aux Bois kombinovanú flotilu vozíkov napájaných tradičnými batériami spolu s 10 vozíkmi napájaných najnovšími vodíkovými palivovými článkami. Toto skúšobné miesto pre vodíkové palivové články je priamym výsledkom spolupráce zainteresovaných partnerov Air Liquide, Hypulsion, Toyota Material Handling, Crown, Diagma a FM Logistics.
 
Tento pilotný projekt je podporovaný spoločným podnikom Európskej únie pre vodíkové palivové články – European Union Fuel Cell Hydrogen Joint Undertaking (FCHJU), ktorý podporuje využívanie vodíkových palivových článkov ako napájacieho zdroja pre prepravu, vzhľadom na nízke uhlíkové zaťaženie.   
 
FM Logistics je vedúca francúzska logistická spoločnosť pôsobiaca v 12 krajinách. Prevádzka v Neuville je viaczmenná s celkovou plochou viac ako 85 000 m2. Prevádzka FM Logistics je typická pre veľa logistických spoločností, ktoré pracujú vo viaczmenných prevádzkach. Tieto spoločnosti sa snažia zvyšovať produktivitu so zameraním na udržateľnú logistiku.
 
Palivové články sú spôsobom ako zvýšiť produktivitu, v porovnaní s prevádzkou s tradičnými batériami. V tradičných prevádzkach strácame čas pri výmene batérií na konci každej zmeny. Natankovanie palivových článkov zaberie pár minút – približne ako natankovanie auta – a vystačí na prevádzku 9-10 hodín. A používanie vodíka ako paliva podporuje nízko uhlíkovú, udržateľnú logistiku.
 
Tento pilotný projekt v spoločnosti FM Logistics má za cieľ zmeniť súčasných 84 vozíkov na vozíky napájané vodíkovými palivovými článkami v prípade, že sa tento koncept osvedčí. Tým by sa stala táto prevádzka prvou logistickou prevádzkou v Európe, ktorá zmení celú flotilu vozíkov na napájanie vodíkovými palivovými článkami.
 
Craig Walby, riaditeľ produktového manažmentu spoločnosti Toyota Material Handling Europe dodáva: „Sme hrdí, že spolupracujeme na tomto projekte s našimi partnermi a podporujeme efektívne využívanie palivových článkov v Európe. Partnerstvo s dodávateľmi vozíkov, plynu a paliva v spolupráci s EU združuje príslušné zúčastnené strany v snahe priniesť spoločné riešenia našim zákazníkom. S našimi partnermi pracujeme na overení konceptu v spoločnosti FM. Vodíkové palivové články ako alternatívne palivo majú potenciál zlepšiť prevádzkové riešenia pre našich zákazníkov a zároveň poskytnúť nižšiu uhlíkovú budúcnosť“.
 

Prečítajte si aj

Back to top button