Logistika a skladovanie

Dachser Slovakia inšpiruje logistické talenty

Medzinárodný poskytovateľ logistických služieb Dachser Slovakia aktívne vyhľadáva logistické talenty už medzi študentmi.

Na konci minulého roka pripravil študentov z Katedry leteckej dopravy na Žilinskej univerzite celodenný prednáškový cyklus o leteckých prepravách. Minulý týždeň sa uskutočnila interaktívna exkurzia v centrále Dachser Slovakia v Lozorne pre študentov žilinskej Dopravnej akadémie.
 
„Logistika je veľmi rýchlo rozvíjajúci sa odbor a v praxi vyžaduje množstvo znalostí a zručností, na ktoré naše teoreticky zamerané odborné školstvo študentov zatiaľ nevie dostatočne pripraviť,“ hovorí Ing. Roman Stoličný, Managing Director a člen predstavenstva Dachser Slovakia a. s., a dodáva, „preto sme sa už pred niekoľkými rokmi rozhodli, že si budeme talenty vzdelávať sami. Snažíme sa okrem iného o blízky kontakt so stredným aj univerzitným školstvom. Ukazujeme študentom, aká je logistická prax a že ide o perspektívne priemyselné odvetvie, ktoré bude aj v nasledujúcich rokoch stále nadobúdať na dôležitosti.“
 
Roman Stoličný, ktorý má v logistike dlhoročné skúsenosti a navyše sa vo voľnom čase venuje pilotovaniu dvojmotorových osobných lietadiel, na konci minulého roka napríklad prednášal na Žilinskej univerzite. Odborný program a následný workshop boli zamerané na leteckú prepravu. Študenti sa tak dozvedeli nielen všeobecné podmienky prepravy leteckého tovaru a štruktúru nákladov, ale aj rozdiely v procese prepravy leteckého tovaru charterovými letmi, pravidelnými linkami a kuriérskou službou. Zoznámili sa s celým „supply chain“ a tzv. door-to-door servisom vrátane dokonalého prepojenia s kamiónovou prepravou. Načerpali informácie o bezpečnosti nakladania lietadiel, o vyvažovaní a vyťažovaní lietadiel a o zodpovedajúcom rozložení tovaru. Diskusiu vyvolali témy ako výpočet zaťaženia lietadla a vplyvy zanedbania povinnosti na bezpečnosť letu z pohľadu pilota. Druhá časť celodenného bloku bola venovaná workshopu, na ktorom si študenti mohli na modelových príkladoch vyskúšať výpočty objemu a nákladov v preprave a sami zistiť, ako je to s bezpečnosťou v prepravách a skutočnou zodpovednosťou dobrého logistika.
 
So vzdelávacím programom pokračuje Dachser Slovakia aj tento rok. Na predstavenie logistickej praxe sa mohli tešiť aj študenti 3. ročníka denného štúdia Dopravnej akadémie zo Žiliny, ktorí navštívili centrálu spoločnosti v Lozorne. Zoznámili sa tu so všetkými oddeleniami, ktoré logistický provider pre svoju prácu potrebuje, a v praxi videli aj prevádzku eurohubu – jedného z troch v celej skupine Dachser, ktorý slúži ako veľká prekládková platforma pre zásielky z celej Európy mieriace ďalej na Východ kontinentu.
 
„Práca so študentmi vyžaduje špeciálnu prípravu, ale je veľmi zaujímavá a obohacujúca. Už po krátkom čase sa dá rozpoznať, kto z nich má dobrý potenciál pre prácu v logistike,“ komentuje Roman Stoličný. Podľa neho sú pre uplatnenie v logistických službách dôležité najmä: flexibilita, odolnosť voči stresu, pripravenosť ďalej sa vzdelávať a v neposlednom rade aj dôslednosť a pracovitosť. „Priali by sme si, aby sme v mladých ľuďoch dokázali nielen vzbudiť záujem o náš odbor, ale aj nadšenie pre logistiku. To je totiž tou najlepšou motiváciou,“ uzatvára Roman Stoličný. 

Prečítajte si aj

Back to top button