Logistika a skladovanie

FERCAM dosiahol najvyššie tržby

Celosvetovo činný poskytovateľ prepravných a logistických služieb FERCAM s hlavným sídlom v Bolzane uzavrel hospodársky rok 2015 nadmieru úspešne s dvojciferným nárastom tržieb o 12,5 %.

130 vedúcich oddelení a pobočiek zo 72 domácich a zahraničných pobočiek analyzovalo uplynulý víkend v Bolzane pri príležitosti každoročného tzv. „Management Convention“ z hľadiska tržieb najúspešnejší hospodársky rok rodinného podniku, ktorý v roku 2015 dosiahol doposiaľ najvyšší celkový obrat v histórii firmy vo výške takmer 600 miliónov eur.
 
Vývoj obchodnej činnosti podrobne
 
Historicky najstaršia a najväčšia obchodná divízia FERCAM TRANSPORT, ktorej sú podriadené oblasti FTL ROAD, FTL FRESH, INTERMODAL, DOMESTIC, LTL a FERCAM MED, zvýšila svoje tržby približne o 11 %.
„Dopravný trh bol aj v minulom roku silne konkurenčný, spoliehame sa predovšetkým na kvalitu a efektivitu a vďaka nášmu pozitívnemu vývoju v oblasti dopravy sme boli schopní aj v roku 2015 opäť výrazne investovať do kontinuálneho prechodu vozidiel na technológiu motorov podľa normy Euro 6, ako aj do zvýšeného používania elektronických jazdných a monitorovacích asistentov; doprava šetrná k životnému prostrediu a bezpečnosť sú podstatnou súčasťou našej firemnej politiky orientovanej na trvalú udržateľnosť,“ hovorí Hannes Baumgartner, ktorý je zodpovedný za FERCAM Transport.
Národné organizácie FERCAM v Rakúsku, Nemecku, Poľsku a na Slovensku vytvorili v uplynulom roku veľmi zaujímavé spojenia po celej Európe. Mimoriadne veľký záujem zo strany mnohých zákazníkov si vyslúžil takzvaný „Land Bridge“, euro-ázijské vlakové spojenie, ktoré prevádzkuje spoločnosť FERCAM medzi Duisburgom, Hamburgom a Varšavou a Suzhou v Číne, a ktoré s 15 až 17 cestovnými dňami predstavuje časovo výhodnú alternatívu k námornej doprave a cenovo výhodnú alternatívu k leteckej preprave kompletných zásielok a dokládkových zásielok.
„Ďalším úspešným spojením sú naše pozemno-námorné spojenia s oblasťou Stredozemného mora, ktorými môžeme prepravovať napríklad aj juhotirolské jablká v konvoji chladiarenských prepráv do Líbye,“ hovorí Hannes Baumgartner.
 
FERCAM LOGISTICS zvýšila svoje tržby o takmer 14 %, a s obchodnou divíziou FERCAM LOGISTICS&DISTRIBUTION tak k tržbám spoločnosti prispieva s približne 41 %. Druhá najsilnejšia obchodná divízia FERCAM profitovala predovšetkým z čulého hospodárskeho vývoja v Európe, čoraz hustejšej siete pobočiek so silnými miestnymi partnermi a nových moderných logistických a distribučných hál v mestách Piacenza, San Giuliano Milanese a Ancona, ktoré boli otvorené v minulom roku.
„Stále viac sa vidíme v úlohe logistického poradcu a naše silné stránky sú riešenia šité na mieru, ktoré presvedčia našich zákazníkov o výhodách účinného riadenia dodávateľského reťazca. Outsourcing komplexných logistických úloh má v Taliansku a celej oblasti Stredomoria ešte veľký rastový potenciál. V nasledujúcich rokoch okrem toho počítame s veľkými nárastmi, ktoré vyplývajú z neustáleho rozširovania sa elektronického obchodu“, tvrdí s presvedčením Marcello Corazzola, zodpovedný za divíziu Logistics & Distribution.
 
Najvyšší percentuálny nárast tržieb (+30 %) zaznamenala najmladšia obchodná divízia FERCAM AIR&OCEAN, ktorá vygenerovala približne 8 % z celkových tržieb. Približne o 3000 zásielok viac oproti predchádzajúcemu roku zrealizoval tím spoločnosti FERCAM na trasách medzi Európou a najmä Čínou a celým ázijským regiónom, ale aj Izraelom, USA, Južnou Amerikou a Južnou Afrikou. Vďaka pozitívnemu vývoju obchodnej činnosti bola spoločnosť FERCAM minulý rok certifikovaná americkou FMC (Federal Maritime Commission), čím sa umožnili priame jednania s námornými spoločnosťami, priamy prenos prepravných dokumentov a samostatné vystavenie  HBL (House Bill of Loading), čo má za následok zrýchlenie celej realizácie prepravy. Táto certifikácia bola vydaná všetkým európskym národným organizáciám FERCAM.
  
Obchodná divízia Sťahovanie, výstavná logistika a preprava umenia, ktorá sa poskytuje pod značkou GONDRAND, len tesne nesplnila svoj predajný cieľ, napriek tomu počíta generálny riaditeľ Thomas Baumgartner pre nadchádzajúci rok s výrazným nárastom predaja.
 
 
Stratégiou k úspechu
 
Ako súčasť Management Convention bol tiež predstavený strategický plán „FERCAM 2020“, ktorý bol v minulom roku vypracovaný s vedením podniku a podľa ktorého sa má v najbližších rokoch dosiahnuť predajný cieľ vo výške jednej miliardy eur. V uplynulom roku bolo vytvorených 146 nových, sčasti vysoko kvalifikovaných pracovných miest.
 
„Dlhodobý zámer rodinného podniku potrebuje medzigeneračné myslenie. Pomocou plánu „FERCAM 2020″ sa nesnažíme len o jednoduchý organický rast, ale o novú etapu rozvoja podniku a prevedenia podniku na ďalšiu generáciu.
Pozitívne výsledky z predošlého roka nám umožňujú začať nový hospodársky rok s nadšením a radosťou a s istotou hľadieť do budúcnosti“, uzatvára generálny riaditeľ spoločnosti FERCAM Dr. Thomas Baumgartner.
 
Pre vysvetlenie pojmov
FTL ROAD (pozemná preprava kompletných zásielok), FTL FRESH (chladiarenská preprava kompletných zásielok), INTERMODAL (kombinovaná preprava kompletných zásielok), DOMESTIC (vnútroštátna pozemná preprava kompletných zásielok), LTL (pozemná preprava dokládkových zásielok) a FERCAM MED (preprava kompletných zásielok z a do Maroka, Tuniska, Líbye a Turecka)
 
FERCAM AG
Juhotirolská spoločnosť FERCAM AG s hlavným sídlom v Bolzane patrí so svojimi vlastnými nákladnými jednotkami v počte asi 2850, s 900 000 m² skladovacích priestorov v 32 logistických centrách k vedúcim dopravným a logistickým spoločnostiam v Taliansku. Služby spoločnosti zahŕňajú medzinárodné prepravy kompletných zásielok po ceste a železnici, rovnako aj globálne námorné a letecké nákladné prepravy, vnútroštátne prepravy kusových zásielok a mnohé logistické služby.
FERCAM je v Taliansku zastúpená 48 pobočkami a po celej Európe ďalšími 21 strediskami. Okrem tureckej dcérskej spoločnosti v Istanbule prevádzkuje FERCAM v severnej Afrike dve ďalšie dcérske spoločnosti, a to v Maroku a Tunisku. V spolupráci so silnými partnerskými spoločnosťami v mnohých krajinách poskytuje FERCAM medzinárodne spoľahlivé prepravné a logistické služby. Spoločnosť má v súčasnej dobe 1690 zamestnancov a v roku 2015 dosiahla tržby vo výške približne 600 miliónov eur.

Prečítajte si aj

Back to top button