Logistika a skladovanie

Dachser: Najnovšie modely automobilových značiek lietajú v business class

Medzinárodný poskytovateľ logistických služieb Dachser zabezpečuje prepravu nových luxusných áut na svetové autosalóny a veľtrhy.

Logistika do poslednej chvíle utajovaných nových modelov svetových automobiliek, ktoré mieria do vzdialených destinácií v USA, Číne alebo v Japonsku, tak musí spĺňať tie najprísnejšie kritériá.
 
Pozornosť návštevníkov tých najväčších svetových autosalónov v Detroite, Los Angeles, Šanghaji alebo v Tokiu je vždy sústredená na najnovšie elegantné modely áut. Ale aj hviezdy týchto veľtrhov sa tam najprv musia nejako dostať a pritom zostať počas celej cesty inkognito. Pre paparazzi by bolo zverejnenie fotografií ešte pred oficiálnym predstavením nových modelov určite šťavnatým sústom.
 
Marc Eigel, Business Development Manager Dachser Air & Sea Logistics, vysvetľuje, ako sa novinky automobilového priemyslu do zámoria prepravujú: „Autá na seba nesmú upútať žiadnu pozornosť pred tým, než sa na veľtrh dostanú. To znamená, že ich je potrebné poriadne  zabaliť. Špecializované firmy naložia takéto auto priamo vo výrobe do uzavretého transportéra a privezú ho na letisko. Tam si auto prevezme náš tím z Dachser a naloží ho do špeciálnych leteckých kontajnerov, ktoré starostlivo uzavrie a, ak je to potrebné, aj zaplombuje. Nový model sa totiž zo svojho špeciálneho obalu smie „vylúpnuť“ až priamo na veľtrhu.  
 
Takýchto luxusných vozidiel Dachser prepraví viac ako 100 ročne, avšak nie všetky z nich musia cestovať takto inkognito. Marc Eigel k tomu dodáva: „Na letisku v Stuttgarte máme špecializovaný tím, no naše výkonné tímy pôsobia aj na ďalších nemeckých letiskách, ako napríklad v Berlíne, Kolíne alebo v Mníchove. Hlavnou destináciou, kam tieto vozidlá z Nemecka mieria, sú veľké automobilové veľtrhy v Detroite a Los Angeles, ale zabezpečujeme aj ich leteckú prepravu do Šanghaja alebo Tokia.“
 
Hlavnými požiadavkami zákazníkov na prepravu takýchto špeciálnych zásielok je bezpečnosť a neporušenosť vozidla. Koniec koncov, tieto elegantné vozidlá v jedinečných farbách so špeciálnymi kapotami  musia na veľtrhu žiariť presne tak, ako keď opúšťajú továrenskú linku. Preto má Dachser pre realizáciu týchto špeciálnych zásielok vždy vlastný tím, ktorý sa postará o starostlivé zabezpečenie vozidla na prepravu a potom kontajnery sám uzavrie.
 
K bezpečnému doručeniu prispieva v neposlednom rade aj skutočnosť, že Dachser má globálnu sieť vlastných pobočiek s vyškolenými expertmi, ktorí zákazníkom poskytujú miestnu know-how pri preclení vozidiel a realizácii poslednej míle až na miesto určenia.
 
„Skutočnou špecialitou sú vozidlá, ktoré prepravujeme na jednu z najdôležitejších prehliadok veteránov sveta – „Concours d’Elegance“ v Pebble Beach v Kalifornii. Ide o tie najvzácnejšie „oldtimery“ na svete, ktoré sú v Amerike raz do roka predvedené publiku a následne sú vydražené. Takéto zásielky rozbúšia srdce aj toho najskúsenejšieho logistického profesionála,“ uzatvára Marc Eigel.

Prečítajte si aj

Back to top button