Logistika a skladovanie

Prologis oznamuje výsledky v Európe za prvý štvrťrok

Prologis, Inc., globálny líder v oblasti logistických nehnuteľností, oznámil výsledky v Európe za prvý štvrťrok.

Prevádzkové výsledky
Prologis Europe zakončil prvý štvrťrok s 95-percentnou obsadenosťou. Spoločnosť v tomto období podpísala nové nájomné zmluvy v celkovej výške takmer 260 500 metrov štvorcových.
 
Na konci štvrťroku dosiahlo portfólio spoločnosti rozlohu 15,4 miliónov metrov štvorcových. Spoločne s novou výstavbou a novými akvizíciami ide o 16,4 miliónov metrov štvorcových.
 
„Dopyt zákazníkov je po celej Európe stále rovnomernejší,“ povedal prezident Prologis Europe Ben Bannatyne. „Zostáva silný vo Veľkej Británii a severnej Európe a zlepšuje sa v strednej, východnej aj južnej Európe. Obsadenosť nášho európskeho portfólia je najvyššia v histórii,“ dodal Bannatyne.
 
Trhy s najsilnejším dopytom zákazníkov v prvom štvrťroku:
·        Veľká Británia, Hamburg, Mníchov, Južné Holandsko, Rotterdam a Švédsko v severnej Európe
·        Lyon, Le Havre a Barcelona v južnej Európe
·        Praha, Budapešť a Bratislava v strednej a východnej Európe.
 
Najvýznamnejšie nájomné zmluvy v prvom štvrťroku:
·        35 000 metrov štvorcových pre spoločnosť XPO, poskytovateľa logistických služieb tretím stranám, blízko holandského Amsterdamu
·        18 000 metrov štvorcových pre poskytovateľov logistických služieb tretím stranám Linemart v Prahe v Česku
·        7 100 metrov štvorcových pre spoločnosť zaoberajúcu sa expresnou prepravou v poľskom Chorzów
 
Zahájená výstavba
Ponuka distribučných budov triedy A zostáva na všetkých európskych trhoch na nízkej úrovni. V prvom štvrťroku zahájil Prologis Europe výstavbu štyroch budov v Holandsku, Veľkej Británii a Českej republike. Z celkových 59 030 metrov štvorcových bolo 71 percent postavených na mieru a 29 percent špekulatívne.
 
Zahájená výstavba:
·        36 600 metrov štvorcových pre e-commercovú spoločnosť CoolBlue v holandskom Tilburgu
·        špekulatívna výstavba s rozlohou 10 500 a 7 300 metrov štvorcových vo východnom Londýne vo Veľkej Británii
·        5 200 metrov štvorcových pre poskytovateľov logistiky v oblasti potravín Nagel Česko a 5 100 metrov štvorcových pre poskytovateľov logistických služieb tretím stranám, spoločnosť Logfelx CZ v Prahe v Českej republike
 
„V dôsledku nízkej miery neobsadenosti, dostupnosti kapitálu a pozitívnej nálady zákazníkov budeme aj naďalej stavať na napätých trhoch s pevnými prevádzkovými základmi,“ povedal Bannatyne.
Akvizície a úbytky
V prvom štvrťroku Prologis Europe uskutočnil v Európe akvizície budov za 30 miliónov eur s celkovou rozlohou 52 600 metrov štvorcových a piatich pozemkov s celkovou rozlohou 414 390 metrov štvorcových. Tieto akvizície boli v súlade so stratégiou Prologis s rozvahou investovať na globálnych trhoch.
 
Uskutočnené akvizície:
·        Dve budovy od Borgosesia Gestioni SGR v talianskom meste Fiano Romano ležiacom blízko Ríma
 
Počas tohto štvrťroka predal Prologis Europe nehnuteľnosti v Španielsku, Veľkej Británii a Holandsku za celkovo 214 miliónov eur.
 
Uskutočnené predaje:
·        Portfólio priemyselných nehnuteľností v Španielsku s rozlohou 144 300 metrov štvorcových predaných fondu Continental European Private Equity Real Estate Fund spoločnosti GreenOak Real Estate
 
„Logistické nehnuteľnosti neustále lákajú investorov a kapitál, čo vedie k pokračujúcej výstavbe. Miera kapitalizácie bola v prvom štvrťroku stabilná a je tu potenciál k jej ďalšiemu stlačovaniu v tomto roku,“ dodal Bannatyne. 

Prečítajte si aj

Back to top button