Logistika a skladovanie

Prologis oznámil výsledky svojej činnosti v Európe za 4. štvrťrok a celý rok 2016

Prologis, Inc., globálny líder v oblasti logistických nehnuteľností, dnes oznámil výsledky svojej činnosti v Európe za 4. štvrťrok a celý rok 2016.

Prevádzkové výsledky
Prologis Europe uzavrel štvrtý štvrťrok s obsadenosťou portfólia 96,7 %, čo v porovnaní s predchádzajúcim obdobím roku 2016 znamená nárast o 90 bázických bodov. Súhrnný objem novo uzavretých a predĺžených nájomných zmlúv predstavoval v štvrtom štvrťroku 718 200 metrov štvorcových a za celý rok 2016 celkovo 3,5 milióna metrov štvorcových, čo v porovnaní s rokom 2015 predstavuje nárast o 54 %.
 
Ku koncu kvartálu vlastnil Prologis v Európe buď ako jediný majiteľ alebo formou spoločného investičného projektu portfólio nehnuteľností s celkovou rozlohou 17 miliónov metrov štvorcových.
 
„V roku 2016 sme zaznamenali zatiaľ najlepšie výsledky v objeme prenájmov, čo nám v Európe umožnilo dosiahnuť rekordnú obsadenosť,“ povedal prezident Prologis Europe Ben Bannatyne. „Napriek politickým otrasom mieria zákazníci vytrvalo za svojimi dlhodobými cieľmi a na trhu naďalej prevláda dobrá nálada. To napomáha širokému dopytu, na čele ktorého stoja predovšetkým sektory retailového predaja a automobilového priemyslu. Vďaka silným základným prevádzkovým ukazovateľom a stále atraktívnejším výnosom očakávame aj v nastávajúcom roku silný rast,“ dodal Ben Bannatyne.
 
Vo štvrtom štvrťroku sa najväčšiemu záujmu zákazníkov tešili tieto trhy:
·        v severnej Európe Spojené kráľovstvo, Nemecko a Holandsko,
·        v južnej Európe Lyon, Le Havre, Barcelona a Valencia a
·        v strednej a východnej Európe Praha, Budapešť a Bratislava.
 
Medzi významné nové prenájmy vo štvrtom štvrťroku patrili:
·        priestor s veľkosťou 34 300 metrov štvorcových pre spoločnosť Yusen Logistics v oblasti East Midlands v Spojenom kráľovstve a
·        priestor s veľkosťou 32 500 metrov štvorcových pre reťazec supermarketov Sainsbury’s v anglickom Northamptone.
 
Zahájená výstavba
Na všetkých európskych trhoch naďalej pretrváva nízka ponuka prvotriednych distribučných nehnuteľností. Prologis Europe vo štvrtom štvrťroku začal výstavbu 13 nových projektov v Českej republike, Nemecku, Francúzsku, Maďarsku, Taliansku, Poľsku, na Slovensku, v Španielsku a Spojenom kráľovstve s celkovou rozlohou 309 000 metrov štvorcových. Zo 65 % pritom ide o budovy stavané na mieru, z 35 % o výstavbu špekulatívnu.
 
Medzi začatými projektmi nájdete:
·        budovu s veľkosťou 56 000 metrov štvorcových stavanú na mieru pre Tesco v blízkosti Bratislavy,
·        budovu s veľkosťou 24 000 metrov štvorcových stavanú na mieru pre spoločnosť Action vo francúzskom Moissy II a
·        budovu s veľkosťou 14 000 metrov štvorcových stavanú na mieru pre spoločnosť Dwell v anglickom Milton Keynes.
 
Akvizície a predaje
V roku 2016 Prologis akvizíciami v Európe získal budovy v hodnote 70 miliónov eur s celkovou rozlohou 121 500 metrov štvorcových a 18 pozemkov s celkovou výmerou 1,3 milióna metrov štvorcových. Tieto akvizície boli súčasťou firemnej investičnej stratégie zameriavajúcej sa na premyslené investície na globálnych trhoch. Počas uplynulého roka Prologis predal nehnuteľnosti v Holandsku, Spojenom kráľovstve, Francúzsku, Nemecku, Taliansku a Švédsku v celkovej hodnote 259 miliónov eur.
 
„Logistika zostáva odolnou a atraktívnou triedou aktív, ktorá ťaží z vysokého dopytu, nízkej neobsadenosti a pokračujúceho rastu nájmov po celej Európe,“ konštatoval investičný riaditeľ Prologis Europe Joseph Ghazal. „Špekulatívna výstavba sa drží na disciplinovanej úrovni a developerské aktivity na trhu sa v roku 2016 niesli v duchu veľkých projektov stavaných na mieru.“ 

Prečítajte si aj

Back to top button