Logistika a skladovanie

Objem prenájmov priemyselných priestorov v strednej a východnej Európe na veľkom vzostupe

v roku 2016 bola prenajatá najväčšia doteraz zaznamenaná rozloha priemyselných priestorov v strednej a východnej Európe (CEE*), čo celkovo predstavovalo 5,7 milióna m2.

To znamená nárast o 25% počas posledných 2 rokov, kedy bolo prenajatých približne 4,5 milióna m2. Veľký záujem medzi nájomcami bol spojený s výraznou výstavbou  priestorov o rozlohe 2,2 milióna m2. Zistenia sa zakladajú na výskume, ktorý uskutočnila realitná kancelária Cushman & Wakefield, ktorá dlhšiu dobu sledovala trh s priemyselnými nehnuteľnosťami v Českej republike, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku.
 
Tieto rekordné čísla sú ukážkou nielen silného roka 2016, ale aj predchádzajúcich rokov a taktiež sú dôkazom, že stredná a východná Európa vrátane Slovenska je poháňaná zlepšujúcimi sa ekonomickými ukazovateľmi,” hovorí Martin Hudák, vedúci industriálneho tímu v Cushman & Wakefield na Slovensku.
 
Momentálne je v strednej a východnej Európe dostupná na prenájom celková rozloha 22 miliónov m2 prvotriednych priemyselných priestorov. Výsledkom je, že región CEE dobieha tradične silné Nemecko, ktoré disponuje približne 25 miliónmi m2 a počet obyvateľov je porovnateľný s týmto regiónom. Objem novej výstavby v roku 2016 dosiahol podobné čísla ako v rekordných predkrízových rokoch 2007 a 2008, keď sa ročne postavilo 2,5 milióna m2. To znamená, že rok 2016 je tretím najlepším rokom s ohľadom na výstavbu moderných skladovacích priestorov za posledných 19 rokov.
 
„V priemere sa za posledných desať rokov postavilo viac ako jeden milión metrov štvorcových nových priemyselných priestorov. Skutočnosť, že rok 2016 opäť pokoril hranice dvoch miliónov m2 ilustruje výkon ekonomík krajín v strednej a východnej Európe a pozitívny rast ich HDP,“ povedal Ferdinand Hlobil, partner a vedúci priemyselného tímu CEE v spoločnosti Cushman & Wakefield.
 
Nová priemyselná výstavba sa tradične zameriava na Poľsko s rekordným ročným nárastom takmer 1,2 milióna m2, čo je najviac za posledných 19 rokov. Celkovo sa v Českej republike postavilo 500 000 m2, čo je číslo porovnateľné s rokom 2015. Rumunsko zaznamenalo najvyšší prírastok novej výstavby s takmer 400 000 m2. To je viac ako celková rozloha všetkých priemyselných priestorov postavených v Rumunsku od roku 1998. V porovnaní s rokom 2015, rozloha novej priemyselnej prenajatej plochy na Slovensku dosiahla v roku 2016 dvojnásobnú veľkosť. Maďarsko zaznamenalo taktiež výrazný rast, keďže sa objem výstavby počas roku 2015 zvýšil o takmer 15-krát.
 
Objem prenájmov
Z celkových 5,7 milióna m2 tvorí objem prenájmov v Poľsku a Českej republike skoro tri štvrtiny celkového dopytu. V Českej republike sa prenajalo 1,4 milióna m2 priestorov, rovnako ako v predchádzajúci rok. Poľsko, Rumunsko a Maďarsko zlomili rekordy. Historicky najvyššiu mieru záujmu dosiahlo Poľsko s celkovým číslom 3 milióny m2, čo je o pol milióna viac ako v roku 2015. Rumunsko a Maďarsko tiež zaznamenali najvyššiu mieru záujmu s viac ako pol miliónom metrov štvorcových prenajatých v každej krajine.
„Momentálne existuje v prenájmoch otvorený priestor. Nehnuteľnosti s dostatočnou rozlohou pozemku zaznamenali v poslednom období menší pokles záujmu o prenájom. Najnižšie ceny za prenájom sú v poľskom Hornom Sliezsku. Naopak, nájmy sú vysoké v hlavných mestách a ich rast bude pokračovať ďalej,“ povedal Ferdinand Hlobil.
 
Miera neobsadenosti
Po troch rokoch poklesu vzrástla v roku 2015 miera neobsadenosti o 0,4% na celkových 6,1%. Stále sa napriek rekordnej výstavbe pohybuje v rozmedzí zdravej miery neprenajatých priestorov (pod 10%).
 
Vyhliadky
„V roku 2017 očakávame, že výstavba sa bude pohybovať na podobnej úrovni ako v predchádzajúcich rokoch. Miera neprenajatých priestorov zostane kvôli silnému dopytu na čísle okolo 6%. Investície do priemyselného sektora sa odhadujú na asi 1,4 miliardy eur,“ uzavrel Ferdinand Hlobil.
Investície do výroby prídu najmä zo západnej Európy. Faktory, pre ktoré budú smerovať do regiónu, zahŕňajú výrazne nízku cenu pracovnej sily a rast na spotrebiteľských trhoch.
 
* CEE odkazuje na Českú republiku, Poľsko, Maďarsko, Slovensko a Rumunsko
 
 

Prečítajte si aj

Back to top button