Správy | Aktuality | Témy

Autodopravcovia majú platiť o polovicu nižšie mýtne pokuty

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja navrhuje od 1. júla znížiť o polovicu pokuty za porušenie pravidiel pri výbere mýta. Umožňuje to návrh novely zákona o výbere mýta.

Cestní dopravcovia by mali za porušenie pravidiel pri výbere mýta od 1. júla tohto roka platiť o polovicu nižšie pokuty. Za jazdu bez palubnej jednotky alebo bez uhradenia mýtneho sa súčasná výška pokút v blokovom konaní 1 655 eur a v správnom konaní 2 655 eur zníži od leta na 700 eur a 1 300 eur. Navrhuje to ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja cez novelu zákona o elektronickom výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií. O navrhovaných zmenách v mýtnom zákone informoval v piatok na brífingu štátny tajomník rezortu dopravy Arpád Érsek. Vláda má o návrhu novely rokovať koncom februára, prípadne v marci. Rezort dopravy zároveň plánuje zaviesť sankciu 600 eur v blokovom konaní a 1 000 eur v správnom konaní pre dopravcov a vodičov, ak na výzvu príslušníka polície nepredložia osvedčenie o evidencii vozidla, technický preukaz alebo iný doklad preukazujúci kategóriu, celkovú hmotnosť vozidla, počet náprav a emisnú triedu. Zavedenie nového priestupku navrhla Mýtna polícia vzhľadom na jeho častý výskyt. Doteraz boli udelené mýtne pokuty vo výške 6,25 mil. eur za 4 314 priestupkov.

„Pokúsili sme sa nájsť efektívne, vhodné riešenia, ktoré v konečnom dôsledku ovplyvnia život dopravcov a myslím si, že im to nejakým spôsobom zmierni život. Dopady na nich budú menšie,“ povedal Érsek s tým, že pokutám sa však nebude dať vyhnúť pri nedodržiavaní mýtnych pravidiel. V súčasnosti platné pokuty sú podľa neho vysoké aj v porovnaní s okolitými štátmi. Navrhované zmiernenie postihov za porušenie pravidiel mýtneho poriadku označil za jednu z priorít ministerstva dopravy pri riešení nedostatkov vo fungovaní mýtneho systému. Érsek zároveň vedie komisiu na ministerstve dopravy pre efektívnosť mýta, v ktorej sú zastúpení Národná diaľničná spoločnosť, prevádzkovateľ mýta SkyToll, ako aj Mýtna polícia a združenia cestných dopravcov Česmad a Únia autodopravcov Slovenska.

V prípade, že zníženie pokút vyvolá výrazné zvýšenie priestupkov medzi autodopravcami, podľa dohody spomínanej komisie sa ich výška vráti na pôvodnú úroveň. Podľa rezortu dopravy s tým súhlasili aj dopravcovia. Ministerstvo dopravy sa rozhodlo znížiť výšku pokút vzhľadom na to, že dopravcovia sú naďalej nespokojní s fungovaním mýta a pokuty vraj chceli zosobňovať svojim vodičom. Podľa ministerstva bežní ľudia nemôžu niesť dôsledky za rozhodnutia bývalej vlády, ktorá rozhodla o zavedení elektronického mýta na Slovensku bez toho, aby vytvorila primerané predpoklady pre jeho hladké fungovanie.“

Rezort dopravy informoval o plánovanom znížení mýtnych pokút deň pred stretnutím Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) vo Zvolene, ktorá stále kritizuje nedostatky pri fungovaní mýta. „Tento proces začal skôr. Bolo viacej návrhov, ale tento je jeden z tých, ktoré sme vedeli najrýchlejšie realizovať,“ povedal Érsek na otázku, prečo rezort prezentuje návrh na zmiernenie sankcií pre autodopravcov práve teraz a či tým nechce len znížiť ich nespokojnosť. Ministerstvo dopravy podľa neho odsúhlasilo návrh na zníženie pokút vo štvrtok. Érsek sa plánuje zúčastniť na sobotňajšej výročnej schôdzi UNAS. Ministerstvo dopravy podľa neho odsúhlasilo návrh na zníženie pokút.
 

Prečítajte si aj

Back to top button