Správy | Aktuality | Témy

Znížením mýtnych pokút môže štát prísť o 3,63 milióna eur

Znížením mýtnych pokút o viac ako polovicu sa môže Slovenská republika pripraviť o príjem vo výške 3,63 milióna eur.

Konštatuje to Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVaRR) SR v dôvodovej správe k novele zákona o elektronickom výbere mýta, ktorý predložilo do pripomienkového konania. Ministerstvo chce znížiť pokuty na úroveň 700 eur pri blokovom a 1300 eur pri správnom konaní. „Keďže nie je možné predikovať správanie platiteľov mýta, nie je možné povedať presný dosah návrhu zákona na štátny rozpočet,“ uvádza sa v materiáli. Dodáva, že ak sa nezníži priestupkovosť, štát príde o 3,63 milióna eur.

Podľa analýz ministerstva dôjde k zníženiu príjmu z pokút, aj keď sa priestupkovosť zvýši. V prípade, ak by to bolo o 50 %, pôjde o výpadok 2,31 milióna eur. Ak priestupkovosť stúpne o 100 %, dôjde k strate 1 milióna eur. V súčasnosti je výška pokuty na úrovni 2655 eur pri správnom a 1655 pri blokovom konaní. Za celý minulý rok zistila mýtna polícia 4314 porušení a v blokovom konaní uložila pokuty vo výške 6,25 milióna eur.

MDVaRR SR sa rozhodlo znížiť pokuty, pretože ich považuje za neprimerané k stupňu nebezpečnosti samotných priestupkov. „Výška pokút za priestupky na úseku výberu mýta v SR patrí k najvyšším v rámci porovnania výšky pokút v okolitých štátoch, a to v Českej republike, Maďarsku, Rakúsku, Nemecku a Poľsku, pričom SR súčasne vykazuje aj najnižšiu priestupkovosť,“ dodáva.
 

Prečítajte si aj

Back to top button