Správy | Aktuality | Témy

Štartuje súťaž Do práce na bicykli, zapojí sa do nej 55 miest

Druhý celoslovenský ročník súťaže Do práce na bicykli štartuje práve dnes.

Zapoja sa doňho obyvatelia 55 slovenských miest tak, že budú v máji jazdiť do práce bicyklom. Svojou aktivitou upozornia podľa ministerstva dopravy na dopravnú záťaž spôsobenú rastúcou automobilovou dopravou, emisie CO2 v ovzduší a urobia niečo aj pre svoje zdravie.
      
„Veľmi nás teší, že záujem o súťaž oproti vlaňajšiemu ročníku narástol, čo sa týka účasti miest, takmer dvojnásobne,“ priblížil národný cyklokoordinátor z ministerstva dopravy Peter Klučka. Kým v minulom roku sa podľa jeho slov organizovala súťaž v 30 mestách a zapojilo sa do nej vyše 1500 obyvateľov v 474 družstvách, dnes je to 55 miest a vyše 2861 cyklistov v 916 družstvách.
      
„Tieto čísla potvrdzujú, že cyklistická doprava v mestách sa teší popularite verejnosti a zaslúži si našu pozornosť v rámci riešení dopravy,“ doplnil Klučka. Vlani súťažiaci najazdili podľa rezortu dopravy spolu takmer 200.000 kilometrov. Tým znížili počet CO2 v ovzduší slovenských miest takmer o 50.000 kilogramov. 
      
Súťaž potrvá od 1. mája do 31. mája 2015. V tomto termíne budú medzi sebou súťažiť zaregistrované tímy zamestnancov z firiem či inštitúcií, ktoré sídlia v prihlásených mestách. „Vďaka aktivistom zo združení Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica, Turčianska bicyklová skupina z Martina a Prešovská bicyklová skupina Kostitras bola vytvorená webová stránka dopracenabicykli.eu s jednotným spôsobom registrácie miest do súťaže, prihlasovaním sa tímov a jednotlivcov a tiež aj evidencie kilometrov a počtu uskutočnených jázd každým účastníkom súťaže,“ opísal Klučka.
      
Každý účastník súťaže tak môže byť podľa ministerstva v dennom kontakte s priebehom súťaže a organizátorom to umožní jednoduchšie vyhodnocovanie súťaže na úrovni miest a tiež aj na celonárodnej úrovni. Okrem toho si budú môcť všetci cyklisti vyrátať, koľko svojou jazdou na bicykli ušetrili emisií CO2.
 

Prečítajte si aj

Back to top button