Logistika a skladovanie

Na Záhorí možno vznikne veľký dopravný terminál, s letiskom a prístavom

Päť druhov dopravy by sa časom mohlo stretávať v dopravnom uzle na Záhorí s kapacitou 200 miliónov ton tovarov ročne.

Projekt Transkontinentálneho tranzitného terminálu počíta neďaleko mesta Malacky najskôr v roku 2020 s vybudovaním letiska, prístavu či železničnej stanice. Ako objasnil jeden z autorov projektu Juraj Jančina, termín realizácie sa nedá presne povedať. Náklady sa zatiaľ odhadujú na 37 miliárd eur.
V spomínanom projekte vidí veľkú budúcnosť vicepremiér Dušan Čaplovič, ktorý sa dnes vo Viedni zúčastnil otvorenia tretej konferencie k pripravovanej Stratégii Európskej únie pre región Podunajsko. Počas jej druhého dňa (20.4.) sa v Bratislave odprezentuje aj projekt tranzitného terminálu. Podpredseda vlády v tejto súvislosti pripomenul, že treba byť nohami na zemi a na začiatok vytvárať menšie projekty splavnenia menších úsekov Dunaja v rámci celej jeho dĺžky. Budúcnosť tiež vidí v prípadnom prepojení tejto dopravnej cesty smerom na holandský Rotterdam a nemecký Hamburg.
Terminál by všetky druhy vnútrozemskej prepravy integroval do jedného centrálneho uzla, priblížil Jančina. Stretávať by sa tu tiež mal široký a normálny rozchod železnice. „Je to jediný päťmodálny terminál svojho druhu v strednej Európe v takejto veľkosti. Jeho hlavným cieľom je zvýšiť impulz pre tranzit, distribúciu tovarov a logistiku v strednej Európe v spolupráci so susednými krajinami a krajinami mimo Európskej únie, hlavne z Ázie.“
Myšlienka jeho vytvorenia reaguje podľa Jančinu na strategickú polohu Slovenska a dobré napojenie na západnú aj východnú dopravnú infraštruktúru. Poznamenal, že je to ideálna pozícia, keďže spája európske krajiny s tými ázijskými. Myslí si preto, že vybudovaním terminálu by sa vytvoril rozvoj pre všetky druhy hospodárstva. Ako priblížil vicepremiér Čaplovič, realizácia projektu nachádza podporu na českej, nemeckej aj rakúskej strane.
Cieľom stratégie pre podunajský región, ktorej príprave sa konferencia venuje, je zlepšenie podmienok životného prostredia a využitie veľkého hospodárskeho potenciálu tejto oblasti. V utorok 20. apríla sa miesto jej konania presunie do Bratislavy a v stredu 21. apríla sa program skončí vo Viedni. Témou rozhovorov budú najmä otázky z dopravy, energetiky a životného prostredia vo vzťahu k pripravovanej stratégii.
Dôležitou výzvou je zlepšenie splavnosti pre nákladnú dopravu spôsobom šetrnejším k životnému prostrediu. V súčasnosti dosahuje plavba na Dunaji len 10 percent plavby na Rýne, pričom rieka je trikrát znečistenejšia. Stratégia preto tiež má hovoriť o ekologickom prístupe k tomuto územiu. Napriek tomu, že na stratégiu nebudú vyčlenené osobitné prostriedky z rozpočtu únie, pre región sú prostriedky z programov EÚ.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button