Železničná doprava

V decembri sa obnoví vlakové spojenie z Bratislavy do Rajky a Győru

Takmer po desiatich rokoch obnoví ministerstvo dopravy vlaky do Rajky a Győru. Spojenie na trase Bratislava Petržalka – Rajka – Győr a opačne začne premávať od zmeny cestovného poriadku, ktorá bude platiť od nedele 10. decembra tohto roku.

„Som rád, že sa tento zámer cezhraničného vlakového spojenia podarilo naplniť, keďže záujem o cestovanie medzi Rajkou, Rusovcami a Bratislavou narastá. Zároveň to umožňuje aj ďalšie prepojenie až do Budapešti, čo cestujúci určite ocenia,“ konštatoval minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).
 
Spojenie ponúkne dopravu v čase silnej špičky, teda ráno a popoludní. „Spolu pôjde 10 spojov v oboch smeroch. Po maďarský Hegyeshalom budú premávať ako osobné vlaky, čo znamená, že budú zastavovať na každej zastávke vrátane Rusoviec a Rajky,“ priblížila hovorkyňa rezortu Karolína Ducká. Po Győr pôjdu niektoré podľa jej slov už v režime zrýchlených vlakov, pričom ich nastavenie umožní prepojenie až do Budapešti, kde už premávajú rýchliky či vlaky InterCity. 
 
„Rezort dopravy inicioval rokovania s maďarskou stranou na základe rastúcej mobility medzi Rajkou, Rusovcami a Bratislavou,“ doplnila Ducká. Vlakové výkony na slovenskej strane sú podľa nej poskytované na základe Zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme. „Ide o minimálne náklady zo strany štátu, keďže prihraničnú dopravu na maďarskej strane zabezpečuje maďarsko-rakúska spoločnosť GySEV, ktorá predĺži už existujúce spoje na maďarskej strane,“ vysvetlila hovorkyňa.
 
Ministerstvo pritom podľa nej hľadá dodatočné zdroje aj na ďalšie rozšírenie vlakovej dopravy na viacerých úsekoch nielen v okolí Bratislavy. A to vrátane nových rýchlych spojov na najvyťaženejších tratiach na východe krajiny. 

Prečítajte si aj

Back to top button