Železničná doprava

IC vlaky dosiahli v januári až októbri 2017 prevádzkový zisk 1,7 mil. eur

InterCity (IC) vlaky štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) boli v januári až októbri tohto roku v prevádzkovom zisku 1,7 milióna eur.

„Sme na najlepšej ceste k splneniu nášho cieľa, dosiahnuť hospodársky zisk, tzv. čierne čísla, pri produkte, kde o tom celý trh pochyboval,“ konštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Filip Hlubocky.
 
IC vlaky vypravuje ZSSK na komerčnom princípe, čiže bez dotácie od štátu a musia si na svoje fungovanie zarobiť samé. V minulosti boli tieto vlaky v strate. Preto sa aj v januári 2016 ich prevádzka zrušila a obnovená bola po ani nie roku, od decembra 2016. 
 
„V súčasnosti je hospodársky výsledok IC vlakov v zisku 150.000 eur, čo znamená prekročenie úrovne ziskovosti a je to indikácia, že sa dajú prevádzkovať bez straty,“ dodal riaditeľ úseku ekonomiky ZSSK Patrik Horný. Do konca roka očakáva spoločnosť podľa jeho slov ešte náklady na opravy, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou povedú naspäť k nule, alebo k minimálnej strate. 
 
„V ďalšom období je pre úspech celého projektu InterCity dôležité zvládnuť dve hlavné riziká – udržať si priazeň cestujúcich a zabezpečiť prevádzkyschopnosť vozidlového parku,“ opísal Horný.

Prečítajte si aj

Back to top button