Železničná doprava

Cestujúci v Prešovskom kraji budú jazdiť v moderných súpravách

V Prešovskom kraji Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) nasadí v rámci regionálnej dopravy 87 percent moderných vlakov.

Na trať Košice – Prešov – Lipany sa vrátia poschodové súpravy. Cestujúci z Humenného cez Zvolen do Bratislavy už nebudú musieť prestupovať, železnice tu zavedú priame vozne. Vyplýva to z nového cestovného poriadku, ktorý vstúpi do platnosti v nedeľu 10. decembra. Navyše v priebehu decembra, po ukončení rekonštrukčných prác na poškodenej trati, v smere Humenné – Stakčín bude obnovená železničná doprava.
 
Priame vozne cez Zvolen na trati Humenné – Bratislava budú premávať v dopoludňajších hodinách počas víkendu od vlaku REX 1904 Starina (Humenné 7.28 h – Košice 8.59 h) na R 812 Gemeran (Košice 9.23 h – Bratislava hl. st. 15.57 h) a vo večerných hodinách denne od vlaku R 815 Slatina (Bratislava hl. st. 16.01 h – Košice 22.37 h) na REX 1915 Poloniny (Košice 23.01 h – Humenné 00.33 h). 
 
Železnice posilňujú aj Tatranské elektrické železnice (TEŽ) a Ozubnicovú železnicu (OŽ). Počas dňa premávajú TEŽ aj OŽ každú hodinu. Železnice posilňujú vlaky počas zimnej aj letnej turistickej sezóny, predovšetkým v čase dopravnej špičky tak, že TEŽ budú premávať dvakrát za hodinu a súpravy OŽ vyrazia na trať aj dvakrát za sebou. 
 
V stanici Poprad – Tatry budú prípoje od vlakov InterCity zabezpečené v smere Starý Smokovec a Štrbské Pleso. Turisti, ktorí prichádzajú do Tatier diaľkovými vlakmi zo smeru Bratislava a Žilina, majú nastavené prípoje na OŽ v stanici Štrba na Štrbské Pleso a odtiaľ ich odvezú TEŽ na linke Štrbské Pleso – Starý Smokovec.
 
Návštevníci prichádzajúci rýchlikmi a osobnými vlakmi v smere z Košíc majú zabezpečené prípoje na TEŽ v stanici Poprad – Tatry do staníc Starý Smokovec a Štrbské Pleso, ako aj prípoje do Tatranskej Lomnice cez Starý Smokovec. Prípoje sú zladené aj v opačnom smere.
 
K diaľkovým vlakom z Bratislavy a Žiliny sú zabezpečené prípoje v stanici Poprad – Tatry a následne je možný prípoj v Studenom Potoku do Tatranskej Lomnice. Platí to aj v opačnom smere.
 
V úseku Poprad – Tatry – Kežmarok premávajú vlaky v čase dopravnej špičky každú hodinu, mimo nej v dvojhodinovom intervale. Po nadväzujúcom úseku Kežmarok – Stará Ľubovňa jazdia počas väčšiny dňa vlaky každé dve hodiny. 

Prečítajte si aj

Back to top button