Železničná doprava

ZSSK prepravila v autovlakoch za minulý rok vyše 19 600 áut a motoriek

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) prepravila v priebehu roka 2017 v autovlakoch vyše 19 600 vozidiel, teda áut a motoriek, a tiež vyše 36 600 ľudí.

V porovnaní s predchádzajúcim rokom 2016 to podľa hovorcu spoločnosti Tomáša Kováča znamená nárast o 2400 vozidiel, čiže o 12 % a o 6400 ľudí, teda o 17 %.
 
„Cestujúci najčastejšie využívali autovlak na nočnej linke Košice – Praha, na ktorej sa za minulý rok previezlo takmer 10.000 vozidiel a viac než 19.500 cestujúcich,“ opísal Kováč. Druhou najobľúbenejšou bola linka Poprad-Tatry – Praha, na ktorej ZSSK prepravila viac ako 5000 áut a takmer 9500 osôb. 
 
„Obľúbené boli aj autovlaky na trase Humenné – Praha a vnútroštátna linka Humenné – Bratislava,“ dodal Kováč. Autovlaky podľa jeho slov najviac využívajú napríklad podnikatelia alebo manažéri, ktorí cestujú na pracovné rokovania. Sú to však aj českí turisti smerujúci do Tatier a prakticky každý, kto nechce v noci šoférovať stovky kilometrov do Česka alebo cez celé Slovensko. 
 
„Auto alebo motorka cestuje v autovlaku spolu s majiteľom, cestujúci sa vyhne dopravným zápcham a navyše si oddýchne,“ priblížil hovorca ZSSK. Zároveň je podľa neho nesporný ekologický prínos autovlakov, keďže väčšinu cestujúcich tvoria samotní šoféri, maximálne s jedným spolujazdcom.
 
Približne 25 % prepravených vozidiel sú podľa ZSSK takzvané „veľké autá“ s výškou nad 160 centimetrov a preprava motocyklov tvorí necelých 5 % všetkých prepravených vozidiel v autovlakoch.

Prečítajte si aj

Back to top button