Železničná doprava

Na trati Trenčín – Nové Mesto nad Váhom premáva oddnes nová súprava

Trenčiansky kňaz Milan Kupčík dnes za prítomnosti ministra dopravy Jána Figeľa v Trenčíne vysvätil druhý z desiatich elektrických poschodových osobných vlakov.

Elektrická poschodová jednotka dostala meno Lucia a oddnes bude premávať na trati Trenčín – Nové Mesto nad Váhom.

„Projekt obnovy vozidiel na Železniciach Slovenskej republiky vymení štvrtinu vozidiel na železnici, ktorú dnes používa Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Na Slovensku bude nainštalovaných 32 súprav, tohto typu ich bude desať. Celková hodnota tejto výmeny je 231 miliónov eur, z toho 177 miliónov eur zaplatí nenávratným grantom Európska únia,“ povedal Figeľ.

Ako dodal, elektrická poschodová jednotka je konštruovaná na rýchlosť 160 km za hodinu, súpravy sú pohodlnejšie, bezpečnejšie a sú prispôsobené na prepravu telesne postihnutých.

Elektrická poschodová jednotka je ucelená súprava dráhových vozidiel zložená z jedného elektrického poschodového vozňa, jedného poschodového vloženého vozňa a jedného poschodového riadiaceho vozňa. Na hornom aj spodnom podlaží vozňov sa nachádzajú priestory pre cestujúcich so sedadlami a potrebným vybavením pre cestovanie. Maximálna prepravná kapacita je 640 osôb.

Od 12. 12. 2010 jazdí prvá EPJ 671 ako osobný vlak na traťových úsekoch Žilina – Trenčín a späť. V tomto roku prevezme ZSSK okrem Lucie ďalšie štyri podobné vlaky, v budúcom roku ďalšie štyri súpravy.

Prečítajte si aj

Back to top button