Železničná doprava

Ministerstvo dopravy sa pokúsi štrajku strojvodcov do poslednej chvíle zamedziť

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR sa chce pokúsiť zabrániť ohlásenému štrajku strojvodcov zo Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., (ZSSK). Dnes to pre novinárov uviedol štátny tajomník rezortu Ján Hudacký.

„My rozhodne sme za dialóg. Koniec koncov my sme navrhovali federácii strojvodcov ďalšie rokovania, ďalšiu komunikáciu, bohužiaľ zatiaľ bez odozvy, takže my sme pripravení na rokovanie a budeme sa snažiť ešte do poslednej chvíle predísť tomuto rozhodnutiu,“ vysvetlil po rokovaní vládneho kabinetu.

Výstražný hodinový štrajk má trvať od 14.50 h do 15.50 h v piatok, 27. mája. „Cieľom výstražného štrajku je dať jednoznačne najavo nespokojnosť federácie so spôsobom a postupom riešenia revitalizácie železničných spoločností,“ vysvetľuje Federácia strojvodcov Slovenskej republiky (FSSR).

Federácia chce štrajkom dosiahnuť rokovania s rezortom dopravy. „Chceme, aby ministerstvo s nami začalo rokovať o revitalizácii a aby bola istým spôsobom ovplyvnená podľa našich predstáv, nakoľko máme pocit, že mnohé veci nevedú k revitalizácii, ale skôr k umŕtveniu železníc,“ konštatoval pre TASR hovorca
federácie Peter Dubovský.

Ako pripustil, plánované zastavenie premávky ľuďom znepríjemní cestovanie, no zdôraznil, že ani jeden vlak nezostane počas štrajku „visieť“ na trati. „V prípade, že by sa nachádzali na trati, budú dopravené do najbližšej stanice, kde bude možnosť prístupu záchranárskych zložiek, keby to bolo náhodou potrebné,“ uzavrel.
Predstavitelia ZSSK svojich zamestnancov varovali, že ich plánovaný výstražný štrajk je v priamom rozpore so zákonom o kolektívnom vyjednávaní. Strojvodcovia totiž nejdú bojovať za lepšie podmienky pre seba v duchu kolektívneho vyjednávania, ale chcú narušiť plynulosť a bezpečnosť osobnej vlakovej dopravy.

Ako upozornil generálny riaditeľ spoločnosti Pavel Kravec, požiadavky FSSR sú zo strany ZSSK priebežne plnené. „Vedenie ZSSK preto vyzýva rušňovodičov, aby pri rozhodovaní o svojej účasti na štrajku zvážili všetky dôsledky, ktoré sú s ním spojené, aby sa správali zodpovedne, s vedomím, že poslaním ZSSK je zabezpečiť mobilitu obyvateľstva aj v čase predvíkendovej prepravnej špičky,“ zdôraznil v stanovisku pre médiá.

V stredu, 25. mája vo večerných hodinách od štrajku ustúpili výpravcovia a dispečeri zo Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). „Na základe výsledkov rokovania zástupcov vedenia ŽSR a zástupcov štrajkového výboru Odborovej asociácie výpravcov a dispečerov, organizácia vyhlasuje, že od štrajku ustupuje,“ konštatuje sa vo vyhlásení podpísanom prezidentom odborov Jozefom Chovancom a námestníkmi generálneho riaditeľa ŽSR Jánom Zacharom a Jánom Žačkom.
 

Prečítajte si aj

Back to top button