Železničná doprava

Minister Figeľ rokoval vo Švajčiarsku o podpore železničnej dopravy

Minister Ján Figeľ rokoval v pondelok a utorok vo Švajčiarsku o spolupráci a podpore investícií smerujúcich na Slovensko.

Na pracovnom stretnutí so švajčiarskou ministerkou dopravy Doris Leuthard porovnali najmä výstavbu cestnej a diaľničnej siete v oboch krajinách a skúsenosti Švajčiarska z integrovaného dopravného systému. Dlhšiu diskusiu viedli o prenesení dopravnej záťaže z cestnej na železničnú dopravu. „S ministerkou Leuthard sme sa zhodli na rastúcom význame železničnej dopravy. Potrebujeme na Slovensku cielene modernizovať osobnú a nákladnú dopravu, aby sme odľahčili naše preťažené cesty a lepšie využili potenciál železnice,“ uviedol Figeľ.

Okrem prehliadky tunela Lötschberg, ktorý má dĺžku takmer 35 km a výrazne zjednodušuje dopravu Švajčiarska, absolvoval prehliadku výstavby železničnej stanice v Zürichu v rámci integrovaného dopravného systému, kde výška investície predstavuje 1,2 miliardy eur. Návšteva Švajčiarska vyvrcholila prehliadkou firmy Stadler, ktorá vyrába vlakové súpravy, a vystúpením na stretnutí obchodnej komory Švajčiarsko – stredná Európa, kde prezentoval spolu so zástupcom agentúry SARIO možnosti investovania na Slovensku.

„Považujem za dôležité prezentovať naše možnosti, Slovensko investovalo nemalé prostriedky do priemyselných parkov a v súčasnosti aj do diaľničných projektov a ciest I. triedy. Spolu s atraktívnym podnikateľským prostredím sú to veľké impulzy pre investovanie u nás,“ povedal minister Figeľ. Okrem iného prezentoval záujem vlády SR nájsť železničnému Cargu Slovakia strategického partnera a pre letisko v Bratislave vybrať záujemcu o tridsaťročný prenájom, čo by malo priniesť rozsiahle investície do týchto spoločností.

„Toto všetko bude mať pozitívny dopad nielen na zamestnanosť, ale aj modernizáciu a výrazné zlepšenie služieb pre slovenské spoločnosti a pre občanov na Slovensku. To je cieľ, za ktorým trpezlivo a zodpovedne ideme,“ uzavrel Ján Figeľ.
 

Prečítajte si aj

Back to top button