Železničná doprava

Nové vlakové súpravy sú tou najlepšou pozvánkou pre cestujúcu verejnosť

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) uviedla dnes v ružomberskej železničnej stanici do riadnej prevádzky dve nové poschodové vlakové súpravy na osobnú prepravu.

Stalo sa tak za účasti prvého podpredsedu vlády SR a ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Jána Figeľa. „Modernizácia železničnej dopravy na Slovensku nie je len symbolickým, ale v prvom rade reálnym pozvaním pre verejnosť cestujúcu do škôl, za prácou či rekreáciou. Domáce obyvateľstvo i zahraniční hostia môžu využiť kvalitnejšie, spoľahlivejšie, bezpečnejšie a komfortnejšie služby, lebo toto sú vlaky 21. storočia,“ uviedol pre TASR minister dopravy.

      
Spresnil, že výsledkom obrovskej investície na úrovni 231 miliónov eur z eurofondov, štátneho rozpočtu a prostriedkov ZSSK, ktorá sa realizuje od konca minulého až do roku 2013, bude spolu 32 úplne nových vlakových súprav na slovenských koľajniciach, čo predstavuje obnovu približne pätiny vozňového parku. „Cestujúci určite ocenia kúrenie, klimatizáciu či minimálnu úroveň hluku,“ vyzdvihol Figeľ.

      
„Veľmi ma teší, že od začiatku roka pribudol na našich železniciach oproti vlaňajšku takmer jeden milión cestujúcich. Svedčí to o tom, že sa darí zvrátiť dlhodobý postupný pokles. Počty cestujúcich začínajú opäť rásť, a to je to podstatné, čo sme chceli dosiahnuť, nielen zoštíhliť, ale predovšetkým zlepšiť slovenské železnice z hľadiska ich spoľahlivosti, výkonnosti a perspektívy,“ dodal minister dopravy.
 

Prečítajte si aj

Back to top button