Železničná doprava

Bulharskí železničiari odvolali trojtýždňový celoštátny štrajk

Zamestnanci zadlžených bulharských železníc BDZ odvolali trojtýždňový celoštátny štrajk proti plánovanému rušeniu pracovných miest, ktorý mal železniciam zabezpečiť pôžičku od Svetovej banky.

Odborový zväz a manažment BDZ oznámili, že sa im podarilo dosiahnuť dohodu, vďaka ktorej zamestnanci neprídu o platy a železnice budú môcť uskutočniť potrebné reformy. Konečnú dohodu podpíšu obe strany v pondelok 19. decembra.
      
Železničiari každý deň na osem hodín prerušili prácu a obmedzili služby na minimum. Tri týždne trvajúce protestné akcie skomplikovali život tisíckam ľudí, ktorí denne cestujú vlakom do zamestnania a železniciam spôsobili škodu za zhruba 2,5 milióna leva (1,28 milióna eur).
      
Pôžička od svetovej banky pomôže BDZ splatiť časť dlhov, ktoré už dosiahli 800 miliónov BGN. Železnice majú 13.000 zamestnancov a zastarané vybavenie, ešte z čias komunizmu, ktoré potrebuje modernizáciu. Bulharsko je najchudobnejším členom Európskej únie a práve zlá infraštruktúra odrádza zahraničných investorov a brzdí ďalší rozvoj cestovného ruchu, ktorý je dôležitým zdrojom príjmov.
 

Prečítajte si aj

Back to top button