Železničná doprava

Zriaďovaciu stanicu Žilina-Teplička chcú plne spustiť v marci

Zriaďovacia stanica Žilina-Teplička má už na 100% funkčné staničné zabezpečovacie zariadenie ESA 11, ktoré Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR) odovzdala česká spoločnosť AŽD Praha s.r.o.

„Na zabezpečovacie zariadenie AŽD Praha pripojili v rámci železničného uzla 117 návestidiel, 98 elektromotorových prestavníkov, 39 koľajových obvodov, 111 počítačov náprav, 3 prejazdové zabezpečovacie zariadenia, 4 pomocné stavadlá, 5 výkoľajok a jeden elektromagnetický zámok,“ vypočítal vybavenie jednotlivých staníc Štefan Glovičko, predseda predstavenstva dcérskej spoločnosti AŽD SLOVAKIA, ktorej odborníci zabezpečovacie technológie na mieste inštalovali.
      
Dispečerskému pracovisku dominuje veľkoplošná zobrazovacia jednotka VEZO pre zobrazenie reliéfu koľajiska riadenej oblasti. „Ide o prvé takto komfortne vybavené pracovisko na Slovensku, ktoré podľa odhadov denne spracuje zhruba 1200 vozňov a odbaví 45 končiacich a 41 odchádzajúcich vlakov. Modernizácia najväčšieho dopravného uzla pre nákladné vlaky na Slovensku prinesie efektívnejšie, rýchlejšie a bezpečnejšie odbavovanie vlakov a odľahčí preťaženú železničnú stanicu v Žiline. Spustenie plnej prevádzky celého uzla je naplánované na 4. marca 2012,“ informovala spoločnosť AŽD Praha s.r.o.
      
„V centrálnej zriaďovacej stanici budú vzhľadom na očakávanú silnú prevádzku kladené mimoriadne nároky na dodané zabezpečovacie zariadenie. Preto nás veľmi teší, že dôveru dostala technológia práve z českej produkcie. Revitalizácia tohto železničného uzla je jednou z najdôležitejších zákaziek, na ktorých sa podieľame,“ povedal generálny riaditeľ AŽD Praha Zdeněk Chrdle.
      
Železničný uzol Žilina – Teplička, ktorého stavba začala v roku 1976 a bola zastavená v roku 1992, nabral podľa informácii AŽD Praha druhý dych v roku 2004, kedy ŽSR rozhodli o jeho dostavbe. „V súčasnosti bola stavba za takmer 122 miliónov eur dokončená. Spoločnosť AŽD Praha uspela vo výberovom konaní a v rámci Združenia Teplička, ktoré vedie EUROVIA CS, od augusta 2009 inštaluje staničné zabezpečovacia zariadenie významného železničného uzla. Ten sa skladá z vjazdovej, odjazdovej a tranzitnej skupiny a odbočky Váh, cez ktorú je napojená vlečka do výrobného závodu Kia Motors,“ uviedla AŽD Praha.
 

Prečítajte si aj

Back to top button