Železničná doprava

Optimalizáciu v ZSSK Cargo kritizuje predseda KDH

Rezort dopravy zaráža, že optimalizáciu v Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) kritizuje práve predseda KDH Ján Figeľ. „Za necelé dva roky, kedy sedel na stoličke ministra dopravy, prepustil zo spoločnosti ZSSK Cargo takmer dvetisíc ľudí,“ uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa ako reakciu na dnešné Figeľove vyjadrenia.

Celkovo pritom podľa Kóňu práve Figeľ vyhodil zo všetkých troch železničných firiem vyše 4000 ľudí. „Za čo ho kritizovala aj jeho vlastná premiérka,“ dodal.
Figeľ dnes na tlačovej konferencii kritizoval zámer spoločnosti ZSSK Cargo prepustiť 600 železničiarov. Nie je to podľa neho nutné, keďže firma je už ozdravená. V čase, keď on prepúšťal, bol podľa jeho slov takýto krok nevyhnutný a bol spojený aj s ďalšími ozdravnými opatreniami.

„Nevieme, čo si Figeľ predstavuje pod pojmom odzdravená spoločnosť, faktom je, že Cargo zanechal súčasnému vedeniu v plánovanej strate 24 miliónov eur,“ priblížil Kóňa. Samotná spoločnosť Cargo tvrdí, že rozhodnutie o optimalizácii súvisí s poklesom výkonov v oblasti prepráv a tiež v údržbe. Chystá sa k nemu pristupovať maximálne citlivo.

Program optimalizácie je zároveň podľa Kóňu prerokovaný s predstaviteľmi odborov, ktorí si tiež uvedomujú nutnosť tohto kroku. „Počet 600 pracovníkov je maximálne číslo pre rok 2013 a nie je definitívne, ministerstvo dopravy a vedenie ZSSK Cargo budú vyvíjať maximálne úsilie, aby skutočný počet prepustených bol čo najnižší,“ doplnil. 

 

Prečítajte si aj

Back to top button