Železničná doprava

RegioJet by chcel vypravovať vlaky aj na ďalších tratiach na Slovensku

Súkromný dopravca RegioJet by chcel vypravovať vlaky aj na ďalších tratiach na Slovensku.

V prípade, že štát vypíše súťaže a bude hľadať dopravcov, ktorí by s dotáciou od štátu prevádzkovali osobnú dopravu na železnici, firma sa do nich zapojí. “Máme záujem, rovnako ako v Českej republike, ponúkať naše služby aj na ďalších trasách,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ komunikácie skupiny Student Agency Aleš Ondrůj. Do skupiny patrí aj dopravca RegioJet.
      
Spoločnosť v súčasnosti prevádzkuje železničnú dopravu na trase z Bratislavy cez Dunajskú Stredu po Komárno. Práve má za sebou prvý rok, počas ktorého odviezla vo vlakoch 1,5 milióna cestujúcich. Ide zatiaľ o jediného dopravcu, ktorý na Slovensku vypravuje vlaky s dotáciou od štátu. Má však ambície rozšíriť sa aj na ďalšie trate. „Všetky trasy, o ktorých sa v minulosti hovorilo, sú také, kde je RegioJet pripravený všetkými desiatimi zapojiť sa do prípadného tendrovania,“ doplnil Ondrůj.

Ešte v januári minulého roku mali záujem o prevádzkovanie železničnej dopravy na Slovensku šiesti dopravcovia. Vtedajšie vedenie rezortu dopravy s nimi absolvovalo prvé kolo rokovaní. Ako najpravdepodobnejší sa vtedy javil príchod súkromného dopravcu na trať medzi Diviakmi, Hornou Štubňou, Prievidzou, Topoľčanmi, Nitrou a Novými Zámkami. A tiež na trasu, ktorá na ňu nadväzuje, a to z Jelšoviec cez Zbehy do Leopoldova.
      
Súčasné vedenie ministerstva však chce najprv zrealizovať koncepčnú zmenu obstarávania výkonov vo verejnom záujme v železničnej doprave cez nový grafikon. Prvým krokom bolo podľa hovorcu rezortu dopravy Martina Kóňu spustenie taktovej dopravy. V súčasnosti prebiehajú rokovania s prevádzkovateľmi autobusovej dopravy a hľadá sa efektívne nastavenie dopravy tak, aby nedochádzalo k súbehom autobusových a vlakových spojov. “Až po jeho konečnom nastavení a zladení železničnej osobnej dopravy s autobusovou bude možné pokračovať v liberalizácii železničnej osobnej dopravy,“ doplnil Kóňa. Predpokladá, že k liberalizácii sa bude môcť pristúpiť v najbližších rokoch.

RegioJet prepravil za prvý rok prevádzky 1,5 milióna cestujúcich
RegioJet prepravil na trase Bratislava – Dunajská Streda – Komárno za prvý rok prevádzky 1,5 milióna cestujúcich. Spoločnosť začala na Slovensku prevádzkovať osobnú železničnú dopravu 4. marca 2012. “To, že sme prepravili 1,5 milióna ľudí, znamená, že cestujúci sú s nami spokojní,“ skonštatoval na tlačovej konferencii v Bratislave manažér spoločnosti RegioJet pre Slovensko Marek Bičan. Cestujúcich pomohol podľa jeho slov prilákať napríklad taktový grafikon, ktorý zaviedol dopravca, či služby pre ľudí ako napríklad internet alebo ponuka dennej tlače, ale aj moderné vagóny a nová kultúra cestovania.
      
Dopravca zároveň očakáva, že počet cestujúcich bude v jeho vlakoch narastať. „Mesačne máme 8 až 12 % nových cestujúcich,“ dodal Bičan. Firma očakáva, že do marca 2014 prepraví 1,7 milióna cestujúcich. Aký hospodársky výsledok spoločnosť pri prevádzke vlakov na tejto trase dosiahla, zatiaľ RegioJet neprezradil. Hospodárske výsledky nemá ešte uzatvorené, avšak tvrdí, že budú kladné.
 

Prečítajte si aj

Back to top button