Železničná doprava

Bratislava dostane 72 mil. eur na 30 nových električiek

Nákup 30 nízkopodlažných električiek pre Bratislavu má zabezpečené financovanie cez eurofondy.

Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) rozhodol o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na projekt obnovy vozidlového parku električiek v hodnote viac ako 72 miliónov eur. V rámci tohto projektu bude postupne v rokoch 2014 a 2015 dodaných 15 kusov obojsmerných a 15 kusov jednosmerných nízkopodlažných električiek.

Súčasťou kontraktu je aj poskytovanie údržby, teda záručného a pozáručného servisu a opráv. Výška nenávratného finančného príspevku je 72.247.500 eur, z toho 85 % je hradených z Kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) a 15 % zo štátneho rozpočtu.
      
„Vynaložili sme nesmierne úsilie na prípravu menších, no zato efektívnych projektov pre Bratislavu a Košice s cieľom zlepšiť kvalitu verejnej dopravy, a tým aj kvalitu života obyvateľov týchto dvoch najväčších slovenských miest. Som veľmi rád, že Bratislavčania sa aj vďaka eurofondom konečne dočkajú moderných električiek, ktoré budú uspôsobené na prevádzku v podmienkach hlavného mesta,“ zhodnotil Počiatek.
      
Projekt nákupu električiek je tzv. veľkým projektom s hodnotou nad 50 miliónov eur a bude ho ešte schvaľovať Európska komisia (EK). Ministerstvo dopravy však už naň získalo odporučenie od technických expertov z JASPERS. Prijímateľom pomoci je Dopravný podnik Bratislava (DPB). Do roku 2015 pribudne z Operačného programu Doprava aj 80 nových trolejbusov a 15 vlakov pre prímestskú dopravu v regióne Bratislavy.
 

Prečítajte si aj

Back to top button