Železničná doprava

Zlacnenie koľají pre nákladných dopravcov vyjde štát na 22,5 milióna

Nižšie poplatky pre nákladných dopravcov za využívanie koľajníc vyjdú štát v roku 2014 na 22,5 milióna eur.

Takáto suma je naplánovaná v návrhu rozpočtu na budúci rok pre štátne Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) ako kompenzácia za zlacnenie využívania železničnej infraštruktúry. Návrh rozpočtu už schválila vláda, odobriť ho musí ešte parlament.
      
ŽSR sú správcom koľajníc a od dopravcov vyberajú poplatok za ich využívanie. Vláda však ešte v júli tohto roku prijala Návrh opatrení na konsolidáciu železničnej nákladnej dopravy. V rámci neho sa majú v rokoch 2014 až 2016 zaviesť znížené úhrady za železničnú infraštruktúru pre nákladných dopravcov. To znamená, že budú železniciam platiť menej za využívanie koľajníc. Má im to pomôcť posilniť konkurencieschopnosť, ŽSR však v tom prípade získa od dopravcov menej peňazí. Túto stratu im má kompenzovať štát spomínanou sumou 22,5 milióna eur.
      
Okrem týchto financií majú ŽSR v rozpočte naplánovanú na budúci rok aj sumu 250 miliónov eur, ktorá smeruje na úhradu fixných nákladov správcovi koľajníc na základe zmluvy o prevádzkovaní železničnej infraštruktúry. V tomto prípade si však železnice oproti roku 2013 pohoršili. V súčasnosti majú totiž na tento účel určenú sumu 260 miliónov eur.
 

Prečítajte si aj

Back to top button