Železničná doprava

Prelom starého a nového roka zastihne na koľajniciach sedem vlakov

Striedanie starého roku s novým zastihne priamo počas jazdy po slovenských koľajniciach sedem vlakov.

Z toho dva sú rýchliky a celkovo bude dbať o železničnú dopravu počas Silvestra niekoľko stovák železničiarov. Podľa ich dlhoročných skúseností cestujú Slováci na konci roka skôr na kratšie vzdialenosti. Dlhšie trasy absolvujú radšej deň pred Silvestrom alebo ešte dopoludnia 31. decembra.
 
„Priamo v posledných hodinách roka je záujem skôr o lokálnu dopravu, keď sa cestuje na návštevu za známymi v danom regióne,“ priblížila riaditeľka odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jana Morháčová. Príchod nového roku privíta priamo v pohybe napríklad rýchlik Šírava, ktorý jazdí z Humenného cez Košice a Žilinu až do Prahy.
 
O polnoci bude na trase medzi Štrbou a Liptovským Mikulášom. Alebo nočný expres EuroNight (EN) Metropol bude pri príchode nového roku za Kútmi. Okrem toho bude vtedy na koľajniciach aj niekoľko regionálnych spojov. Napríklad expres Poloniny, ktorý premáva z Košíc do Humenného a bude v čase striedania starého roku s novým práve v stanici Bánovce nad Ondavou.
      
Záujem ľudí stráviť Silvestra v hlavnom meste spôsobil podľa Morháčovej po prvýkrát aj vypredanie prepravy áut v nočnom autovlaku z Humenného do Bratislavy. „Služba je pritom novinka, funguje len od 15. decembra, keď začal platiť na železnici nový cestovný poriadok,“ dodala.
 

Prečítajte si aj

Back to top button