Železničná doprava

Rýchliky Leo Express možno budú premávať z Prahy do Košíc

Čierne súpravy Leo Express by mohli od platnosti nového cestovného poriadku prvýkrát jazdiť z Česka aj na Slovensko.

Informuje o tom internetový portál iDNES. Súkromný železničný dopravca začína hľadať trasy, na ktorých nie je taký silný konkurenčný zápas ako medzi Prahou a Ostravou. Leo Express už podal žiadosť o kapacitu na slovenskej železnici. Majiteľ a šéf firmy Leoš Novotný uviedol, že zámer nie je ešte definitívny, ale je to jedna z možností, o ktorých vážne uvažuje.
      
Podľa Novotného by jednotka Stadler Flirt medzi Prahou a Košicami premávala dvakrát denne každým smerom. Jazda by trvala 7 hodín 21 minút so zastávkou v Ostrave. Leo Express zatiaľ rieši aj spôsob podnikania na Slovensku. Buď bude jazdiť sám na vlastné riziko, alebo bude spolupracovať s národným dopravcom ZSSK. Novotný poukázal na to, že slovenský úsek je mimoriadne zaujímavý aj preto, že ide o hlavnú trasu, na ktorej nijaký súkromný dopravca nepôsobí.
      
Medzi Prahou a Košicami zatiaľ jazdia štyri priame vlaky Českých dráh (ČD), tri z nich idú v noci. Leo Express by na nej podnikal aj cez deň. Aj keď sú súpravy Stadler Flirt pôvodne určené hlavne na prímestskú dopravu, nebudú mať cestujúci problém pobudnúť v nich aj viac ako sedem hodín.
 

Prečítajte si aj

Back to top button