Železničná doprava

Štátny dopravca ZSSK dosiahol za vlaňajšok stratu 7,2 milióna eur

Štátny osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dosiahol v roku 2013 stratu 7,2 milióna eur.

Takýto výsledok očakáva firma za minulý rok na základe prvých výsledkov hospodárenia. Podľa riaditeľa ekonomického úseku ZSSK Ľubomíra Húsku sa tak spoločnosti podarilo medziročne znížiť stratu o 36 %. „Je to o 4,1 milióna eur nižšia strata, ako firma vykázala v roku 2012 a o 3,5 milióna eur menej, ako predpokladal podnikateľský plán,“ vyčíslil Húska pre TASR.
      
Lepší výsledok firma dosiahla podľa jeho slov šetrením pri výdavkoch a nárastom tržieb z prepravy cestujúcich. „ZSSK menej míňala na opravy a údržbu rušňov aj vozňov vďaka efektívnym súťažiam výberu dodávateľov,“ opísal Húska. Úspory sa týkali aj finančných nákladov a tiež nakupovaných služieb.
      
Tržby z prepravy ľudí vo vlakoch pritom dosiahla spoločnosť za minulý rok podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov na úrovni 91,2 milióna eur. „Reálne tržby za rok 2013 sú o 1,6 milióna eur vyššie, ako bola skutočnosť v roku 2012. Voči plánu sú tržby dokonca vyššie o 2,5 milióna eur,“ zdôraznil Húska.
      
Výsledky dopravcu musí ešte potvrdiť audítor a vyjadrí sa k nim aj akcionár, čiže ministerstvo dopravy. Lepší výsledok však podľa dopravcu znamená aj nižšie dodatočné nároky na štát z pohľadu dofinancovania železničnej dopravy za rok 2013. Za minulý rok poskytol rezort dopravy ZSSK dotáciu na verejnú osobnú dopravu vo výške 197,5 milióna eur.
 

Prečítajte si aj

Back to top button