Železničná doprava

Rušňoparáda privezie do Košíc nostalgické vlaky

Najväčšie stretnutie priaznivcov železničnej nostalgie i moderny na východe Slovenska bude po roku opäť v Košiciach.

Rušňové depo Železničnej spoločnosti Slovensko otvorí  brány už posledný aprílový víkend v tradičnej Rušňoparáde, ktorú Košičania poznajú skôr pod názvom Prebúdzanie Katky. Ako uviedol riaditeľ Košickej detskej historickej železnice Ľubomír Lehotský, tradičné rodinné podujatie sa v dňoch 26. až 27. apríla predstaví všetkým priaznivcom železnice v novom šate, s rozšíreným programom a množstvom atrakcií pre malých aj veľkých.
      
„Tí si v rušňovom depe za malou stanicou budú môcť prezrieť a doslova ohmatať najmodernejšie vlakové súpravy, ale aj najrýchlejší parný rušeň, či byť svedkom stretnutia dvoch najstarších prevádzkovaných parných lokomotív na Slovensku,“ povedal.
      
Návštevníkov privezú až do depa mimoriadne nostalgické vlaky z Bratislavy a rôznych kútov východného Slovenska. A to aj po tratiach, kde už osobná doprava roky nepremáva. Pre Košičanov je pripravená vlaková kyvadlová doprava z hlavnej stanice a bezplatná preprava v hodinových intervaloch z Námestia Maratónu Mieru, ktorú zabezpečí Dopravný podnik mesta Košice.
      
Už 14. ročník obľúbeného podujatia, známeho v minulosti pod názvom prebúdzanie Katky, organizuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a Občianske združenie Detská železnica Košice. V tomto roku sa stal dokonca predpremiérou osláv Dní mesta Košice.
      
„Otvorenie rušňového depa je príležitosťou prezrieť si bežne nedostupné priestory, vidieť najrozmanitejšie druhy rušňov a otestovať komfort najmodernejších vlakov získaných pre Slovensko z eurofondov,“ pozýva Jana Morháčová, riaditeľka Odboru komunikácie ZSSK.
      
Najväčším tohtoročným ťahákom budú oslavy 130-ročného jubilea populárnej Katky, ale i desiatky železničných exponátov a modelov z celého Slovenska. Lákadlom budú aj mnohé interaktívne ukážky a atrakcie nielen pre deti.
      
„Chceme, aby sa na Rušňoparáde zabavili celé rodiny a prežili jeden či dva príjemné dni v atmosfére, akú poznáme už iba zo sledovania starých čiernobielych filmov. Okrem nostalgie je pripravený rozšírený sprievodný program, tvorivé dielne, atrakcie, zábavný park a postarané bude aj o hlad a smäd návštevníkov,“ doplnil Lehotský. Brány Rušňoparády sa otvoria v sobotu aj v nedeľu vždy od 9.00 h. Na sobotu večer organizátori po rokoch pripravili aj atraktívne nočné fotenie.
 

Prečítajte si aj

Back to top button