Železničná doprava

České dráhy znížia počet nočných spojov na Slovensko

České dráhy (ČD) znížia od decembra o tretinu počet nočných spojov, ktoré jazdia medzi Prahou a Košicami. Informuje o tom internetový portál iDNES.

Pre nedostatok cestujúcich skončí rýchlik Excelsior, ktorý odchádza z Prahy každý deň o polnoci. Súčasťou zmien bude aj premenovanie vlakov. Namiesto rýchlikov Šírava a Excelsior bude jazdiť Bohemia. Názov rýchlika Slovakia zostane.
      
Hovorca ČD Petr Šťáhlavský uviedol, že železničný dopravný podnik tak reaguje na vývoj dopytu po cestovaní v noci tak v lôžkových vagónoch, ako aj vo vagónoch len na sedenie. Zároveň dôjde k vyššej efektívnosti využívania objednaných trás.
      
Z Prahy do Košíc a späť odchádzajú na sklonku dňa počas troch hodín tri spoje. Redukcia jedného z nich by mala zabezpečiť ich lepšie využitie. V prípade Excelsioru sa ponúka možnosť priamych vozňov z Chebu do Košíc a opačne. O tom, či zostanú, sa ešte nerozhodlo.
      
Na trase medzi Prahou a Košicami môže dôjsť cez deň od decembra k silnému konkurenčnému boju. Svoje súpravy chce do Košíc posielať aj RegioJet a Leo Express. Zatiaľ ani jeden z týchto dopravcov neuvažuje o nočných spojoch. RegioJet by mal však premávať aj medzi Bratislavou a východoslovenskou metropolou.
 

Prečítajte si aj

Back to top button