Železničná doprava

Vo Vysokých Tatrách si môžu ľudia od dnes kúpiť na vlak aj SMS lístok

Na cestovanie vlakom vo Vysokých Tatrách si už ľudia môžu kúpiť aj SMS lístky.

Takúto možnosť zavádza do praxe od dnešného dňa štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Cestujúci môžu získať lístok poslaním textovej správy na číslo 2233. “Je to ďalšia z nových možností na bezproblémové rýchle zakúpenie cestovných lístkov popri klasickom spôsobe predaja,“ konštatoval obchodný riaditeľ ZSSK Jozef Schmidt.
 
Nová služba je podľa jeho slov určená najmä tam, kde nie je otvorená pokladnica či dostupný zmluvný predajca blokových lístkov. SMS lístok platí na 57 kilometroch tratí po Vysokých Tatrách. Konkrétne na tratiach Tatranských elektrických železníc (TEŽ) zo Štrbského Plesa cez Starý Smokovec do Popradu alebo do Tatranskej Lomnice, tiež na Ozubnicovej železnici (OŽ) zo Štrby na Štrbské Pleso a na trase Poprad – Tatry – Studený Potok – Tatranská Lomnica.
      
Cena základného SMS lístka je dve eurá a platí neobmedzene dve hodiny na akúkoľvek vzdialenosť. Okrem toho si môžu cestujúci kúpiť aj denný lístok, ktorý stojí štyri eurá. Oba druhy lístkov majú aj zľavnené verzie. SMS lístky vo Vysokých Tatrách sú podľa ZSSK pilotným projektom. „Postupne chceme túto službu sprístupniť v celej sieti železničných tratí,“ avizoval Schmidt. Náklady na nový spôsob predaja sú podľa jeho slov nižšie ako iné alternatívne spôsoby predaja lístkov, napríklad rozširovanie pokladníc či zavádzanie automatov. 
      
Vo Vysokých Tatrách je vo vlakoch zavedený samoobslužný výpravný systém na 22 zastávkach alebo staniciach. To znamená, že vo vlakoch nie sú vlakvedúci, označenie lístkov preverujú kontrolóri prepravy. Cestujúci si musia lístok kúpiť vopred a po nastúpení ho označiť. Neoznačený alebo neplatný lístok si potom musia dokúpiť s povinným doplatkom 30 eur.
 

Prečítajte si aj

Back to top button