Železničná doprava

Dopravcovia v ČR budú platiť, aj keď ich vlaky nevyjdú na trať

Železniční dopravcovia v Českej republike budú od budúceho roka platiť štátu za použitie koľají, aj keď ich vlaky v dohodnutom čase nevyjdú na trať.

Denník E15 na svojom portáli informuje, že novú sankciu potvrdilo ministerstvo dopravy napriek protestom prepravných firiem. Úrad chce dosiahnuť, aby dopravcovia zbytočne neblokovali miesto na preťažených tratiach. Hovorca ministerstva Tomáš Neřold povedal, že správe železničnej dopravnej cesty vznikajú náklady aj v prípade, keď si firma kapacitu objedná, ale ju nevyužije.
 
Navyše ide o nevyužitú príležitosť, lebo správa dopravnej cesty mohla kapacitu predať inde. Štát tým prichádza ročne o desiatky miliónov korún. Dopravcovia sa musia pripraviť na oveľa lepšie plánovanie jázd a zvýšené náklady. Celý zámer vznikol najmä v dôsledku veľkého počtu vlakov na koridoroch z Prahy do Ostravy a Brna.
      
Správa železnice bude sankcie uplatňovať plošne, aj na lokálnych tratiach. Sankciu 10 Kč (0,36 eura) za vlakový kilometer mali dopravcovia platiť už v tomto roku, ale súd jej výber pozastavil. Správa železničnej dopravnej cesty musí na podnet ministerstva dopravy sankciu znížiť, aby nebola vyššia, než je poplatok za realizovanú jazdu.
 

Prečítajte si aj

Back to top button