Železničná doprava

ZSSK chce nakúpiť 17 nových vozňov, premávať majú v Bratislave a okolí

Štátny osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chystá nákup 17 nových vozňov, ktoré by mali premávať v Bratislave a okolí.

O pripravovanej súťaži už firma informovala vo vestníku verejného obstarávania a vozne budú zrejme dodané v priebehu roku 2015. “Vozne budú jazdiť v rámci Integrovaného dopravného systému Bratislava,“ priblížila hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová. To znamená, že budú nasadzované na všetky linky integrovaného systému smerujúce do Bratislavy. Napríklad z Nových Zámkov, Galanty, Piešťan, Trnavy či Kútov.
      
Dodávka sa má financovať z eurofondov z Operačného programu Doprava (OPD). „Projekt je snahou využiť do posledného centu financie z OPD z končiaceho programového obdobia, ktoré zostali zatiaľ disponibilné,“ doplnila Morháčová. Predpokladanú cenu za zákazku dopravca zatiaľ prezradiť nechcel, určiť ju má až súťaž. Vozne majú byť veľkopriestorové, klimatizované, určené pre 2. triedu, s priestorom pre bicykle. ZSSK odhaduje, že súťaž na ich dodanie vypíše v najbližších týždňoch.
Priemerný vek rušňov a vozňov u štátneho dopravcu je pritom v súčasnosti 22 rokov. Firma ale podľa Morháčovej nasadzuje do prevádzky aj vozne staršie ako 35 rokov. „Najvyšší podiel starých vozňov je práve v regionálnej doprave, v osobných vlakoch,“ konštatovala.
 

Prečítajte si aj

Back to top button