Železničná doprava

Konflikt na Ukrajine a západné sankcie zasiahli aj ruské železnice

Konflikt na Ukrajine vážne zasiahol ruské aj ukrajinské železnice.

Obe spoločnosti však naďalej spolupracujú. A ruské železnice priamo pocítili aj dôsledky sankcií, ktoré obmedzili ruským bankám prístup na západné finančné trhy. Vyhlásil dnes pre agentúru RIA Novosti šéf ruských železníc Vladimir Jakunin. Nielen nákladná, ale aj osobná doprava na železniciach podľa Jakunina výrazne klesla.
 
A hoci konflikt najviac postihol železnice na Ukrajine, keďže boje sa odohrávajú v priemyselnom východnom regióne a tamojšie firmy boli ich významnými klientmi, aj ruské dráhy pocítili jeho dôsledky. Podľa Jakunina jeho spoločnosť nemôže pre konflikt v ukrajinskom Luhansku získať objednané lokomotívy od firmy Luhanskteplovoz, a eviduje tiež stratu vo výške 3,5 miliardy USD (2,75 miliardy eur) za služby, ktoré poskytla ukrajinskej železničnej spoločnosti.
      
A zároveň, sankcie, ktoré bránia ruským bankám v prístupe na európske finančné trhy, majú negatívny vplyv na tok úverov v Rusku, čo pocítili aj železnice. A dokonca samotný Jakunin je na americkom a austrálskom zozname sankcionovaných osôb. Ale nie je na zozname ľudí, ktorým zakázala udeliť víza a zmrazila účty Európska únia.
 

Prečítajte si aj

Back to top button